Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

19.11.2009 - Talouskriisin ahdinko kasaantuu heikoimmille

Talouskriisi jättää jälkeensä moninaista ahdinkoa. Se kurkottuu paljon syvemmälle yhteiskuntaan kuin yritysten ja niiden henkilöstön vaikeuksiin. Työttömyyden kasvun kautta ongelmat välittyvät julkisen vallan puolelle: verotulot supistuvat, mutta menot lisääntyvät mm. kasvavan sosiaaliturvan tarpeen vuoksi.

Turvapalvelun tuottajina kunnat ovat joutuneet harkitsemaan leikkauksia ja heikennyksiä palveluihin. Myös kuntien kanssa yhteistyötä tekevät sosiaali– ja terveysalan järjestöt ovat yhä pahemmassa ahdingossa.

Sosiaali– ja terveysturvan keskusliiton STKL:n hiljattain julkistaman selvityksen mukaan valtakunnallisten järjestöjen taloudellinen tilanne on heikkenemässä. Edelliseen lamaan tultaessa järjestöjen oma talous oli kunnossa, ja ne pystyivät nopeasti vastamaan laman luomiin tarpeisiin. Nyt järjestöt ovat huolissaan talousongelmien seurauksista toiminnalleen. Henkilöstöä joudutaan supistamaan.

Se tarkoittaa järjestöjen palvelukyvyn heikkenemistä. Huolestuttavaa on, että sosiaali– ja terveyspalvelut katsotaan jo muutenkin riittämättömiksi kuntien supistaessa omaa palvelutuotantoaan laman vuoksi.

Julkiset palvelut eivät riitä tyydyttämään kysyntää, ja järjestöjen kyky auttaa on heikkenemässä. Käy niin, että ihmisiä jää enenevästi kokonaan avun ulkopuolelle. Suurimmaksi ongelmaksi järjestöissä nähdään, ettei apua enää riitä ihmisille, jotka ovat sen tuella pystyneet elämään kotona. Vammaiset, ikäihmiset ja lapsiperheet ovat viime kädessä joutumassa kriisin maksumiehiksi.

Tähän on tultu hartaan markkinauskon johdattamina, ei sattuman tai välttämättömän kohtalon johdattamana. Järjestöt ovat joutuneet joko luopumaan palvelutuotannostaan tai yhtiöittämään tämän toimintansa, koska yksityisille yrityksille on haluttu avata tie sosiaali– ja terveyspalveluihin. Erityisen vahvasti kilpailun autuaaksi tekevään voimaan on uskonut Vanhasen porvarihallitus.

Valitettavasti tulokset eivät näy parantuneina, tarvitsevien saatavilla olevina palveluina. Veropolitiikassa möhlinyt hallitus on vaikeuttanut ensisijaisten palveluntuottajien, kuntien asemaa, ja tehnyt ideologisista syistä järjestöjen avustustyön hankalaksi. Eniten kärsivät yhteiskunnan heikko–osaiset.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva