Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

17.11.2009 - Elvytys jäi hallituksen mission jalkoihin

Talousasiantuntijat antavat tylyn arvion Vanhasen hallituksen elvytystoimista. Ne aloitettiin hitaasti, mutta eniten kritiikkiä saavat (HS 15.11.) hallituksen valitsemat keinot. Valittu päälinja, veroelvytys, on todettu tehottomaksi. Tästä ovat hallitusta moittineet myös OECD ja talouskriisin alusta lähtien pääoppositiopuolue SDP.

Toinen paljon arvostelua aiheuttanut valinta hallituksen toimissa on kuntien jättäminen lähes oman onnensa nojaan. Valtion vähäinenkin elvytys kumoutuu, koska kunnat joutuvat hallituksen kitsauden seurauksena ahtaalle. Ne korottavat verojaan ensi vuonna ja monet leikkaavat palvelujaan.

OECD arvioi Suomen käyttävän elvytykseen kolmisen prosenttia bruttokansantuotteesta vuosina 2008–2010. Suhteellinen osuus ylittää OECD–maiden keskiarvon. Ongelma on elvytyksen tehottomuus. Valtaosan siitä haukkaavat veronalennukset. Verrattuna julkisten menojen suoriin lisäyksiin, kuten teiden rakentamisen kaltaisiin julkisiin investointeihin, veroelvytyksen teho jää neljäsosaan.

Siinä ei auta kokoomusjohtaja Jyrki Kataisen tokaisu, että alennukset ovat heti käytettävissä. Ovathan ne, mutta vain osa niistä käytetään kotimaiseen kulutukseen ja sitä kautta työllisyyttä edistävästi. Sitä paitsi hyvätuloisia suosivat veronalennukset on tehty pysyviksi, vaikka elvytystoimien luonteeseen kuuluu niiden tilapäisyys.

Hallitus ei ole päätynyt sattumalta toteuttamaan tehottomaksi todettua elvytyspolitiikkaansa. Sillä on missio, jota nämäkin ratkaisut palvelevat.

Kunnat tuottavat julkiset palvelut. Ajamalla kunnat ahdinkoon ja heikentämään palvelutasoaan hallitus pyrkii tekemään tilaa yksityisille toimijoille sosiaali– ja terveyssektorilla. Julkisen talouden alasajo tarkoittaa pyrkimystä ajaa alas hyvinvointiyhteiskunta. Se on tämän hallituksen ideologinen missio, jonka eteen se työskentelee kovasti.

Voidaan myös huomata, että työvoimapolitiikassa hallitus tekee selvää jälkeä. Työllisyysmäärärahoja on leikattu, ja Suomi käyttää muita Pohjoismaita niukemmin rahaa työvoimapolitiikkaan. Hallitus halusi eroon edeltäjänsä työllisyyspolitiikasta. Pesäero tehtiin niin voimallisesti, että siinä rytäkässä hävitettiin koko perusajatus pitää huolta työvoimasta.

Väärän elvytyspolitiikan seurauksena talouskriisi jättää jälkeensä Suomessa entistä eriarvoisemman yhteiskunnan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva