Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

13.11.2009 - Vähemmistö saneli

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat lyöneet lukkoon vaalirahoitusta koskevan uudistuksen päälinjat. Niiden mukaan vaalikampanjoille ei tule kattoa. Sen sijaan yksittäisen vaalilahjoituksen ylärajaksi esitetään 30 000 euroa.
Tätä suuremmat lahjoitukset ovat mahdollisia testamentilla. Myös puolueyhteisön sisällä ylärajaa suuremmat lahjoitukset ovat mahdollisia. Puolueiden määriteltäväksi jää, mitkä yhteisöt luetaan sen lähipiiriin.
Ilmoitusvelvollisuuden piiriin tulee jokainen yli 1!p500 euron suuruinen lahjoitus. Siitä on tehtävä ajantasainen ilmoitus valtiontalouden tarkastusviraston pitämään rekisteriin. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös suoraan tai välillisesti puolueeseen kuuluvien yhdistysten saamia ulkopuolisia tukia.
Jos puheenjohtajien esitykset päätyvät lakiin asti, jokaisessa vaalimainoksessa pitää olla maksajan nimi. Ehdokkaita kielletään ottamasta vastaan tukea kunnan tai valtion viranomaiselta tai näiden määräysvallassa olevilta yrityksiltä, yhteisöiltä tai säätiöiltä.
Vaikka hallituksessa aikaan saatu sopu eräiltä osiltaan selventää vaali– ja puoluerahoituksen pelisääntöjä, näyttää ilmeiseltä, että uudistus jää puolitekoiseksi. Rahoituksen avoimuus paranee, mutta se ei ollut ainoa tavoite.
Jättämällä kampanjakatot kokonaan pois uudistuksesta hallituspuolueet tekevät karhunpalveluksen demokratialle. Ne antoivat periksi rahan vallalle. Kun poliittisen osallistumisen esteeksi nousee yhä voimakkaammin raha korkeiden kampanjakustannusten seurauksena, päättäjiksi valikoituvien sosioekonominen tausta vinoutuu.
Politiikasta tulee varakkaiden etuoikeus, jota on sitä helpompi käyttää omien etujen ajamiseen, mitä vähäisemmiksi käyvät muiden mahdollisuudet päästä mukaan päätöksentekoon. Kokoomukselle ja RKP:lle hallituksen linjanveto luontuu hyvin. Talouden tasa–arvo ei ole niille tärkeää.
Nämä kaksi puoluetta onnistuivat selättämään kuusi muuta, jotka olisivat halunneet vaalikampanjoille katon. Suomessa puhuu vähemmistön ja raha valta.
Hallitus jättää puolitiehen historiallisen tilaisuuden palauttaa uskottavuutta politiikkaan. Pahimmin epäonnistuivat vihreät. Puolue myi periaatteensa. Hallitusvalta on sille niin rakasta, ettei pidä hämmästyä, vaikka se vielä nähtäisiin myöntämässä solkenaan uusia ydinvoimalalupia.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva