Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

12.11.2009 - Euroopan muutos jatkuu

Berliiniä jakanut muuri menetti kaksi vuosikymmentä sitten merkityksensä. Itä–Saksa avasi tuolloin rajansa, kun siltä loppuivat rauhanomaiset keinot pidätellä kansalaisiaan maassa. Muurin murtumisesta muodostui symboli kuvaamaan yhtä Euroopan historian suurista murroksista.
Muutos oli käynnistynyt jo aikaisemmin. Neuvostoliiton ympärille rakennetun kommunistisen blokin rakenteisiin oli alkanut ilmaantua murtumia. Helsingissä vuonna 1975 pidetyn ETYK–kokouksen ihmisoikeuksia koskenut päätöslauselma loi ja vahvisti sisäisiä muutospaineita. Niitä itäblokin poliittisesti ja taloudellisesti haurastuneet rakenteet eivät lopulta kestäneet.
Kaksi vuosikymmentä on historiassa lyhyt ajanjakso. Huolimatta siitä, että Itä–Euroopan maat ovat sekä EU:n että sotilasliitto Naton jäseniä, ne ovat vasta alkutaipaleella kuroessaan kiinni muiden etumatkaa. Matkan varrella on selvinnyt se ikävä tosiasia, ettei poliittisen ja taloudellisen järjestelmän uudistaminen käy kädenkäänteessä ja ongelmitta.
Vapautuminen kommunismin pakkopaidasta loi hetkeksi illuusion, että länneltä kadehditut poliittiset vapaudet ja korkea elintaso seuraisivat automaattisesti järjestelmän muututtua. Kun näin ei tapahtunutkaan, pettymys oli suuri.
Se ei ole kohdistunut juurikaan demokratian tuloon, vaan taloudellisiin odotuksiin. Markkinatalous toi mukanaan mahdollisuuden vaurastua. Sen osasivat hyödyntää usein parhaimmin ne, jotka olivat hyvissä asemissa jo vanhan järjestelmän aikana. Lisäksi uudet talousjärjestelmät viritettiin äärimmilleen uusliberalististen oppien mukaan.
Ero menneeseen haluttiin näin tehdä mahdollisimman selväksi, mutta ei ajateltu, että markkinatalouteen myös kuuluu työttömyyttä ja taloudellista epävarmuutta. Näihin ilmiöihin kansalaiset joutuivat tutustumaan käytännössä ilman yhteiskunnan järjestämää sosiaaliturvaa. Kansainvälinen taantuma on vielä kärjistänyt ongelmia.
Muurin murtumisen jälkeen on syntynyt sukupolvi ihmisiä, jotka eivät ole kokeneet vanhaa järjestelmää. Demokratia ja markkinatalous ovat heidän elämänsä lähtökohtia. Heitä saattavatkin kummastuttaa vanhempiensa muistelut entisen järjestelmän hyvistä puolista nykyaikaan verrattuna.
Nostalgialla on sijansa, mutta ei se käännä historian pyörää taaksepäin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva