Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

10.11.2009 - Rahoitussäännöt uudistettava vuoden 2011 vaaleihin

Hallintoneuvos Lauri Tarastin toimikunta on saanut valmiiksi esityksenä vaalirahoituksen uusiksi pelisäännöiksi. Jotta niitä sovellettaisiin jo seuraavissa eduskuntavaaleissa 2011, tulisi uusi laki saada valmiiksi ensi kevään aikana ja voimaan ensi syksynä.
Muutos on erittäin tarpeellinen, ja hallituksen on syytä toimia ripeästi. Politiikan uskottavuus upposi syvälle viime vaalien rahoitussotkujen suohon. Pahimmin ryvettyi päähallituspuolue keskusta. Vähän kärjistäen Suomi sai hallituksen, jonka keskeisten puolueiden vaalikampanjoita yritykset ja säätiöt tukivat avokätisesti. Ongelma ei ollut tuessa sinänsä, vaan moninaisissa yrityksissä peitellä kampanjoihin käytettyjen rahojen lähteet. Se löi politiikkaan leiman toimintana, joka ei kestä päivänvaloa. Tämä leima on hiottava pois.
Politiikan rahavirtoihin tarvitaan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä. Tarastin toimikunnan esitykset parantavat tilannetta, vaikka toimikunta ei ollut yksimielinen eikä toistaiseksi ole tietoa, miten hallitus lopulta aikoo ratkaista vielä erimielisyyttä aiheuttavat kysymykset.
Hallituksen sisällä on eriävät käsitykset ehdokaskohtaisesta kampanjakatosta ja yksittäiselle lahjoittajalle määriteltävästä katosta.
Puolueiden tukeminen kuuluu kansalaisvapauksiin. Rajoittamalla lahjoituksia rajoitettaisiin samalla perusoikeuksia. Se ei käy päinsä.
Vaalikampanjoille asetettava rahoituskatto palvelisi tasa–arvoa. Henkilöön keskittyvä vaalijärjestelmä vaatii ehdokkailta yhä enemmän rahaa tunnettuuden aikaansaamiseksi ja ylläpitämiseksi. Poliittisesta osallistumisesta on muodostunut yhä voimakkaammin vain varakkaiden etuoikeus. Viimeisetkin perusteet puhua eduskunnasta kansan pienoiskuvana uhkaavat tämän vuoksi hävitä.
Vaali– ja puoluerahoituksen uudet pelisäännöt siirtävät Suomea pois harmaalta alueelta, jonne vanhat ja löysät säännöt ja niidenkin leväperäinen noudattaminen ovat kansakunnan sysänneet. Kansainväliset vertailut eivät anna erityistä aihetta ripotella tuhkaa päällemme, mutta eivät myöskään ylvästelyyn.
Parannuksien tarve on ilmeinen, mutta ne on tehtävä ennen kaikkea kansalaisten luottamuksen palauttamiseksi politiikkaan ja sen tekijöihin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva