Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

6.11.2009 - Suomalaistoiveet matalalla EU:n johtokaavailuissa

Tsekin presidentti Vaclav Klaus allekirjoitti tiistaina viimeisenä EU–johtajana unionia uudistavan Lissabonin sopimuksen. Uudistuksiin sisältyvät mm. Eurooppa–neuvoston puheenjohtajan ja korkean ulkopoliittisen edustajan tehtävät. Pelkistäen puhutaan EU:n presidentistä ja ulkoministeristä. Valittavista henkilöistä on käyty pitkään spekulaatioita, joissa on vilahdellut yllättävänkin monia suomalaisnimiä.

Laajentumiskomissaari Olli Rehniä (kesk.) on istutettu uuden ulkoministerin paikalle. Unionin presidentiksi on väläytelty Paavo Lipposta, Martti Ahtisaarta ja Tarja Halosta.

Olisi perin yllättävää, jos EU:n valintamyllystä putkahtaisi lopulta esille muita kuin yksi suomalainen.

Euroopan parlamentin vaaleissa menestyneet konservatiivit ovat jo ottaneet itselleen parlamentin ja komission puheenjohtajuudet. Heidän piiristä näyttäisi nykytiedoin tulevan myös unionin ensimmäinen presidentti.

Toiseksi suurin parlamenttiryhmä, sosialistit, mielii itselleen ulkoministerin salkkua, ja varmaan sen saakin, sillä eivät konservatiivit pysty kahmimaan itselleen kaikkia keskeisiä tehtäviä unionissa.

Tämä asetelma jättää parlamentin keskustalaisen liberaaliryhmän neljän merkittävimmän tehtävän ulkopuolelle. Se tarkoittaa, että Rehnin mahdollisuudet ulkoministeriksi ovat kaventuneet käytännössä olemattomiin.

Sama koskee silloin myös presidenttikaavailuissa mukana olleita suomalaisnimiä. Jos paikka menee konservatiiveille, miltä nyt näyttää, valituksi ei tule kukaan esillä olleista suomalaisista, koska he kaikki lukeutuvat sosialidemokraatteihin.

Ennakkoon kovimpana presidenttiehdokkaana pidetty Britannian entinen pääministeri Tony Blair kokee myös kovia. Hän tosin oli vastatuulessa jo aiemmin, sillä läheinen yhteistyö Yhdysvaltojen kanssa Irakin sodan yhteydessä vähensi hänen kannatustaan. Sama vaikutus on ollut Britannian laajalla Eurooppa–skeptisyydellä.

Kaikilla EU:n jäsenmailla on oma komissaarinsa, ja tämä tarkoittaa, että valintamyllytyksen jälkeen Olli Rehn jatkaa komissaarina. Hänelle tavoitellaan mahdollisimman merkittävää tehtävää komissiossa, mikä se sitten onkaan, mutta muuta ei suomalaisille näytä olevan luvassa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva