Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.11.2009 - Suomen teollinen pohja uhkaa murentua

Metsäyhtiö UPM:n tiistainen ilmoitus uusista irtisanomisista, jotka koskevat lähes 900 työntekijää, on uusin lenkki pitkään ketjuun teollisten työpaikkojen vähenemisestä Suomessa. Kolmisen vuosikymmentä sitten (1980) eri teollisuudenalat työllistivät Tilastokeskuksen mukaan runsaat 550!p000 suomalaista. Vuoteen 2007 mennessä määrä oli pienentynyt noin 130 000 henkilöllä. Ja senkin jälkeen uutiset ovat kertoneet tuhansia ihmisiä koskettaneista irtisanomisista.

Metsäteollisuuden ohella toinen Suomen viennin tukiranka, teknologiateollisuus elää kovia aikoja. Sen päätuotteiden, investointeihin käytettävien laitteiden kysyntä on taantuman vuoksi laskenut. Vaikka kansainvälinen talous kääntyisi nousuun, myönteiset vaikutukset tulevat hitaasti tänne, jos ylipäätään tulevat.

Kilpailuasetelma on rankka suomalaiselle teollisuudelle. Euro on vahva dollariin ja Ruotsin kruunuun nähden, mikä yksinäänkin tekee vientiponnisteluista työläitä. Suomalaisten hankaluuksia lisää globaali muutos, jossa tehdastyötä on enenevästi siirtynyt Kiinaan. Sen matalalle kustannustasolle ei Suomessa päästä, vaikka työntekijät ahkeroisivat täällä ilmaiseksi.

Myös suomalaiset yritykset ovat siirtäneet tuotantoaan edullisen kustannustason maihin, joissa ne työllistävät enemmän väkeä kuin Suomesta on hävinnyt työpaikkoja.

Suomi on kiistatta hyötynyt globalisaatiosta, mutta muutoksen kääntöpuoli alkaa nousta yhä vahvemmin esille. Teollisten työpaikkojen menetykset ovat niin mittavia, että kehitys uhkaa murtaa Suomen teollisen selkärangan. Teknologiateollisuuden tilauskirjat ovat pysyneet ohuina, mikä merkinnee ensi vuonna alan työllisyyden heikentymistä entisestään.

Kansakunnan etu on pitää huolta teollisuutensa toimintaedellytyksistä. Monilla aloilla käydään sopimusneuvotteluja. Työehdoissa osapuolet itse tietävät parhaimmin, mikä on mahdollista ja mikä ei, ja ne toimivat sen mukaan.

Hallitukselle jää silti paljon tehtävää teollisuuden aseman parantamiseksi. Kysymys on esimerkiksi siitä, että yrityksille turvataan kohtuuhintainen energiansaanti ja pidetään huolta, ettei yritysten ympäristötaakkaa kasvateta raskaammaksi kuin kilpailijamaissa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva