Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

3.11.2009 - Keskusta haluaa yhä ay–liikkeen polvilleen

Keskustaan voi luottaa. Puolue ei jätä käyttämättä yhtään mahdollisuutta hyökätä ammattiyhdistysliikkeen kimppuun. Epäonnistumiset työreformista alkaen eivät ole lamanneet keskustalaista intoa yrittää vääntää yhteiskunnan voimasuhteita ay–liikkeen ja yleisemminkin vasemmiston tappioksi.
 Hallitusyhteistyö kokoomuksen kanssa on tuonut lisäpotkua keskustan pyrkimyksiin. Niitä hillitsevä voima puuttuu, koska sosialidemokraatit eivät ole hallituksessa.
 Sosiaaliturvan uudistusta miettivässä SATA–komiteassa esille noussut ajatus työttömyysturvan parantamisesta siten, että ansiosidonnaista päivärahaa maksettaisiin kaikille, ei vain työttömyyskassojen jäsenille, kuulostaa alkuunsa hyvältä. Tarkempi pohdiskelu paljastaa sen keskustalaisten kaivamaksi sudenkuopaksi, jonne ay–liike on tarkoitus ajaa.
 Työttömyyskassaan liitytään vapaaehtoisesti. Jäsenyys tarkoittaa työttömyysturvavakuutusta. Siitä maksetaan, ja maksulla turvataan omaa tulevaisuutta työttömyyden varalta. Etuuksia ei saada ilmaiseksi, vaan niistä pitää maksaa. Maksukyky perustuu työn tekemiseen. Etuus ja maksu, oikeus ja velvollisuus kulkevat yhdessä. Yhteiskunnan pelisäännöistä se antaa havainto–opetusta.
 SATA–komitean ajatus niin sanotusta Alfa–kassasta, joka maksaisi ansiosidonnaista päivärahaa kaikille, rikkoisi yhteyden oikeuden ja velvollisuuden välillä. Työttömyyskassojen jäsenet joutuisivat kustantamaan oman työttömyysturvansa lisäksi muidenkin turvaa korotetun työttömyysvakuutusmaksun muodossa.
 Uuden kassan perustamiseen tarvittaisiin lisärahaa noin 250 miljoonaa euroa. Hankkeen taustapirua keskustaa eivät lisäkustannukset hetkauta. Tärkeintä puolueelle on kyykyttää ay–liikettä, jonka työttömyyskassoille suunnitelman toteutuminen olisi kohtalokasta.
 Keskustassa ovat työeläke– ja työttömyyskassajärjestelmä nostattaneet iät ajat näppylöitä. Ne ovat vahvistaneet palkansaajia ja heidän järjestöjään itsenäisinä toimijoina.
 Keskustassa edelleen muhivaa isäntä–mentaliteettia sellainen häiritsee pahoin. Ei vähiten siksi, että puolueen kannattajista monen aikaisempi, vaikkakin yhteiskunnan tukiaisille rakentunut riippumattomuus, on vaihtunut kansainväliseen riippuvuuteen. Siitä voi syyttää ay–liikettä: olihan sen enemmistö Suomen EU–jäsenyyden kannalla.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva