Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

30.10.2009 - Pienempi kulutus, pienemmät päästöt

Taantuma käänsi sähkönkulutuksen viime vuonna laskuun. Jos samalla kasvihuonekaasujen päästöt supistuivat, ilmaston kannalta kehitys oli myönteistä. Elinkeinoelämä uskoo kuitenkin, että taantuman jälkeen sähköä aletaan käyttää entistä runsaammin.
Kahdessa vuosikymmenessä kulutuksen arvioidaan lisääntyvän noin viidenneksen taantumaa edeltävältä tasolta. Kun viime vuonna sähköä käytettiin 87 terawattituntia, vuonna 2030 kulutus ennakoidaan 100–110 terawattitunniksi. Arvion suuri hajonta kuvastaa ennakoinnin vaikeuksia.
Kasvihuonekaasujen päästöille asetetut rajat edellyttävät, että sähköä ja muuta energiaa on tuotettava nykyistä puhtaammin menetelmin. Niiden lisäksi energiatehokkuutta on parannettava. Ilmastonmuutoksen hillintään tarvittaisiin todennäköisesti paljon massiivisempia päästörajoituksia kuin kansainväliset sopimukset edellyttävät. Silti nykyistenkään tavoitteiden täyttäminen ei suju aivan helposti.
Elinkeinoelämä pitää tärkeänä sähköomavaraisuuden saavuttamista. Vanhoja tuotantolaitoksia poistuu käytöstä lähivuosina. Sen ja kulutuksen kasvun vuoksi tarvitaan parin seuraavan vuosikymmenen aikana uutta tuotantokapasiteettia 7!p000–8!p000 megawatin verran nyt jo rakenteilla olevien laitosten lisäksi. Elinkeinoelämän luvuista on pääteltävissä, että uusiutuvan energian käytön lisäämisen ohella on tarpeen rakentaa myös kolme uutta ydinvoimalaa.
Tuotantolaitoksia koskevilla valinnoilla voidaan vähentää päästöjen määrää. Tätä keskustelua on käyty paljon. Olisi hyvä, jos sen rinnalla kiinnitettäisiin huomiota energiatehokkuuden parantamiseen. Saavutettavaa on paljon eikä kysymys useinkaan ole monimutkaisista laitteista, vaan arkisista toimista, jotka ovat kaikkien ulottuvilla.
Voidaan aloittaa joukkoliikenteen suosimisesta. Käyttäjän matkakustannuksia leikkaamalla ja matkustusmukavuutta parantamalla joukkoliikenteen osuutta päivittäisistä työmatkoista voitaisiin lisätä tuntuvasti. Vaikutus päästöjen määrään olisi välitön.
Tavaraliikenteen logistista järkevyyttä on mahdollista parantaa. Teollisuuden, kaupan ja valtiovallan kannattaisi yhdessä miettiä keinot, joilla ehkäistään puolityhjien rekkojen köröttely. Kuljetusten nykyistä parempi suunnittelu lisäisi energiatehokkuutta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva