Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

29.10.2009 - Työuriin saadaan pidennystä työelämää parantamalla

Tarpeesta pidentää suomalaisten työuria vallitsee laaja yksituumaisuus. Keinoista näkemykset eroavat. Pakkotoimet, kuten eläkeiän korotus lainsäädännöllä, ovat saaneet hyytävän vastaanoton.
Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) esitti ”latuideanaan” yleistä eläkeiän nostoa parilla vuodella, mutta joutui perumaan ajatuksensa vimmastuneiden työmarkkinajärjestöjen vastustuksen vuoksi. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs hermostutti palkansaajajärjestöt ajatuksillaan 67 vuoden eläkeiästä.
Fagernäsin esilletulo on EK:n puolella haluttu luonnehtia lähinnä pohdiskeluksi, ei miksikään EK:n esitykseksi. Se olisikin kummallista, koska pari työryhmää miettii parhaillaan keinoja työurien pidentämiseksi. Niiden työtä viimeisin kohu ei auta. Siksi sen nostattaminen oli aivan turhaa ja harkitsematonta.
Paitsi jos tarkoitus oli viedä huomio sivuun ongelmista, joiden ratkaisussa tarvitaan erityisesti työnantajien panosta. Liian varhaista poistumista työelämästä ei hoideta kepeillä, vaan porkkanoilla. Lailla voidaan säätää eläkeikä vaikka miten korkeaksi, mutta jos työelämä kuluttaa ihmiset loppuun ennenaikaisesti, ei siinä mikään eläkelaki auta.
Huomattava osa palkansaajista on työterveyshuollon ulkopuolella. Työterveyshuolto on kuitenkin työssä jaksamisen kannalta keskeinen solmukohta. Hyvin järjestettynä se ehkäisee jo ennalta sairauksia ja tarjoaa nopeasti avun, jos vaivat sellaista edellyttävät. Palkansaajat ovat puhuneet iät ajat työterveyden ylläpitämisen tärkeydestä, mutta vastaanotto työnantajien puolella on ollut vähintäänkin nuivaa. On korkea aika muuttaa asenteita.
Työkyvyttömyyseläkkeelle joutuneiden keski–ikä jää runsaaseen 52 vuoteen, mikä osaltaan laskee tuntuvasti keskimääräistä eläkeikää. Työterveyshuolto auttaa ehkäisemään ennenaikaista työkyvyn menetystä. Työelämä vaatii mukana olevilta aina vain kovempia suorituksia. Työn fyysinen rasittavuus on vähentynyt, mutta sen psyykkinen kuormittavuus on kasvanut. Uusien ongelmien tunnistus, ehkäisy ja hoito vaativat yhä herkempiä välineitä.
Pakko ja pelottelu eivät auta pidentämään työuria. Sen sijaan työntekijöiden tarpeisiin ja työkykyyn sopeutettu työelämä tuottaa tuloksia, jotka hyödyttävät kaikkia osapuolia työntekijästä työnantajiin, eläkejärjestelmään ja valtiovaltaan saakka.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva