Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.10.2009 - Koulutuksen tasa–arvosta on pidettävä kiinni

Yle Uutiset kertoi hiljattain, miten joidenkin pääkaupunkiseudun koulujen oppilasrakenne on yksipuolistumassa: kantaväestön lapset vähenevät ja maahanmuuttajataustaiset lapset runsastuvat. Kysymys on siitä, että kantaväestöön kuuluvat vanhemmat haluavat lapsensa pois kouluista, joissa on runsaasti maahanmuuttajien lapsia. Syynä voivat olla ennakkoluulot, mutta myös huoli lapsen saaman opetuksen tasosta. Sen pelätään jäävän jälkeen kouluista, joissa maahanmuuttajien lapsia on vähän tai ei lainkaan.
Oli pelkoon aihetta tai ei, koulujen eriytyminen toisistaan ei ole seurausta yksin maahanmuuttajien määrän kasvusta. Kansanedustaja Erkki Tuomioja kiinnitti blogissaan (20.10.) huomion koulujen eriytymiseen osana luokkayhteiskunnan paluuta. Se on olemassa maahanmuutosta riippumatta.
Koulutuksen tasa–arvoa on Suomessa pidetty yllä huolehtimalla, etteivät peruskoulut merkittävästi eroa toisistaan oli kyse sitten opetusryhmien koosta tai erilaisten tukipalveluiden määrästä. Tuomiojan mielestä olisi perusteltua pitää erityisen hyvää huolta resursseista kovimpaan paikkaan joutuneille kouluille. Niiden oppilailla on eri syistä vähemmän edellytyksiä saada kotoaan tai muulta ympäristöltään tukea opiskeluun. Lisäksi niissä on tällaisia oppilaita suhteellisesti enemmän kuin muissa kouluissa.
Oppilaiden mahdollisuuksien tasa–arvoa voimistava malli ei valitettavasti toteudu. Resursointia kasvatetaan, usein vanhempien varallisuuteenkin tukeutuen, niissä kouluissa, joissa tarve siihen on vähäisin. Koulujen väliset erot on näin päästetty kasvamaan. Muutoksella on myös ympäristövaikutuksia, jotka kytkeytyvät asuinalueiden eriytymiseen.
On välttämätöntä pitää kiinni koulutuksen tasa–arvosta. Pienellä kansakunnalla ei ole varaa hukata lahjakkuuspotentiaaliaan. Uhka siitä syntyy, jos koulut päästetään eriytymään. Suomen kansainvälisesti vertaillen hyvät oppimistulokset ovat perustuneet siihen, että ”ketään ei jätetä”, vaan kaikille annetaan mahdollisuus kouluttautua niin pitkälle kuin rahkeet riittävät.
Koulutuksen tasa–arvon varaan rakentuu yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus. Se luo vakautta. Jos luokkaerojen annetaan kasvaa ja tingitään tasa–arvosta jo koulusta lähtien, eriarvoisuuden lisääntyminen vaarantaa yhteiskunnallisen vakauden.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva