Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

23.10.2009 - Työttömyyspuskuri osoittautui liian pieneksi

Hallitus päätti korottaa työttömyysvakuutusmaksua ensi vuonna maltillisesti 0,2 prosenttiyksikköä 0,4 prosenttiin palkasta. Työttömyyden kasvuun nähden korotus jää pieneksi. Työttömyysvakuutusrahasto arvioi korotustarpeeksi 0,7 prosenttiyksikköä, jotta rahasto selviäisi menoistaan ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoittajana.

Hallitus poikkesi rahaston kannasta sen vuoksi, että se haluaa pitää yllä kotimaista kysyntää ja sen kautta työllisyyttä. Mitä suurempi korotus olisi ollut, sitä enemmän se olisi leikannut palkansaajien käytettävissä olevia tuloja ja kulutusmahdollisuuksia. Tämän hallitus halusi taantuman keskellä välttää, mitä voi pitää järkevänä ratkaisuna.

Rahaston ongelmia se ei kuitenkaan ratkaissut, ainoastaan siirsi niitä myöhemmäksi. Työttömyyden tuomat menot kasvavat vääjäämättä työttömyyden kasvaessa. Jos rahasto ei työntekijöiltä ja työnantajilta perittävillä maksuilla selviä velvoitteistaan, se joutuu ottamaan velkaa. Valtio takaakin ensi vuonna tarvittaessa rahaston lainat 800 miljoonaan euroon saakka. Jos sekään ei riitä, valtio ottaa ylimenevät kustannukset kontolleen.

Noilla ratkaisuilla selvitään tuleva vuosi, mutta työttömyyden ennakoidaan pysyvän suurena lähivuodet. Se tarkoittaa, että työttömyysvakuutusmaksuihin kohdistuu merkittäviä korotuspaineita jo vuonna 2011, jolloin käydään eduskuntavaalit.

Työttömyysvakuutusrahastoon kerättiin hyvinä vuosina niin sanottua EMU–puskuria työttömyyden nousun varalta. Tarkoitus oli tasata sen avulla maksun korotuspaineita huonoina aikoina. Työnantajien tahdosta puskurin koko rajattiin vastaamaan 3,6 prosentin työttömyyden tuomia menoja. Noin 800 miljoonan euron puskuri on nyt osoittautunut liian pieneksi.

Valtion väliintulo auttaa rahastoa selviämään ensi vuoden menoistaan, mutta työttömyyden pysyessä korkealla paineet maksua kohtaan kasvavat. Korotuksia ei ole mahdollista välttää.

Kenenkään etua ei palvele maksun voimakas vaihtelu. Siksi on järkevää selvittää, voitaisiinko puskurin enimmäismäärää korottaa nykyisestä. Eli hyvinä aikoina kerättäisiin rahaa menoja enemmän, jotta tarpeen tullessa rahastoa purkamalla lievitettäisiin maksun korotuspaineita. Vakuutusmaksu ei silloin heilahtelisi kuin jojo, vaan säilyisi vakaana ja kohtuullisena.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva