Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

16.10.2009 - Viestintävirasto kohtuuttomana

Viestintävirasto haluaa postiyhtiö Itellan muuttavan hinnoitteluaan tavalla, joka uhkaa vakavasti suomalaisen lehdistön tulevaisuutta.
Viraston mielestä Itella on sisällyttänyt yleispalvelutuotteiden jakeluhintoihin kustannuksia, jotka eivät sinne kuuluisi. Yleispalveluihin sisältyvät mm. kirjeet ja postipaketit. Niiden hinnoittelua säätelevillä määräyksillä halutaan turvata kohtuuhintaiset palvelut kansalaisille.
Itella toimii myös lehtien jakelijana kilpailuilla markkinoilla. Viestintäviraston vaatimus Itellan hinnoittelun muuttamisesta osuu Viestintäalan keskusliiton VKL:n mielestä kovimmin paikallis–ja erikoislehtiin sekä haja–asutusalueiden lehtijakeluun.
Se, mikä virkapöydän ääressä voi näyttää kuluttajien kohtuuhintaisten palvelujen turvaamiselta, osoittautuu kuitenkin kohtuuttomaksi lisärasitukseksi merkittävälle osalle suomalaista lehdistöä. VKL arvioi viraston vaatimuksen merkitsevän noin 100 miljoonan euron lisäkustannusta lehdille.
Sanomalehdistö sopeutuu jo muutenkin tulonmenetyksiin, joita ilmoitustuottojen lähes neljänneksen lasku on tuonut tullessaan. Kun niiden päälle lisätään erittäin raju jakelukustannusten nousu, voidaan pelätä, että Viestintävirasto on edesauttamassa lehtikuolemia ja työpaikkojen menetyksiä lehdistössä.
Sanomalehtien vahva asema viestinnässä on yhdeltä nurkaltaan perustunut hyvin toimivaan jakelujärjestelmään. Tilaaja saa lehtensä kotiin, mikä on pitänyt asiakassuhteen tiiviinä ja vahvistanut lehtien toimintakykyä.
Jakelun kallistuminen kohdistuu voimakkaimmin paikallislehtiin ja kakkoslehtiin. Niiden tulevaisuudesta virasto ei ole kiinnostunut. Jokainen lopetettu lehti vie mennessään osan viestinnän moniarvoisuudesta. Jokainen lehtikuolema on tappio demokratialle.
Avoin yhteiskunta rakentuu erilaisten näkemysten vapaalle pääsylle julkisuuteen antaen kansalaisille mahdollisuuden punnita niiden eri puolia. Maailmankuva voi perustua silloin tietoon. Tätä mallia on järkevää tukea. Viestintäviraston toimet ovat viemässä kehitystä aivan päinvastaiseen suuntaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva