Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

15.10.2009 - Uusi vaalirahoituslaki saatava aikaan ripeästi

Puolue– ja vaalirahoitukseen on tulossa merkittävä uudistus, kunhan asiaa selvitelleen Lauri Tarastin toimikunnan ehdotukset pannaan täytäntöön. Toimikunta jäi erimieliseksi, ja lopullinen sopu on hierottava hallituksen sisällä.
Lakiesitystä tarvitaan kuitenkin nopeasti, jotta uusia säännöksiä voitaisiin soveltaa vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Hallitus ei siten voi jäädä riitelemään kovin pitkään uudistuksen sisällöstä vaarantamatta sen käyttöön ottamista jo seuraavissa vaaleissa.
Huomattava parannus nykytilaan on puoluerahoituksen avoimuuden lisääntyminen. Yli 2!p000 euron suuruiset lahjoitukset tulee ilmoittaa ajantasaiseen rekisteriin, jota ylläpitää valtiontalouden tarkastusvirasto. Rekisteristä kuka tahansa voi käydä katsomassa puolueiden saamat tuet ja tuen antajat.
Olennainen parannus ovat myös kulukatot, jotka ovat tulossa vaalimainontaan niin puolueille kuin niiden ehdokkaillekin. Rajoitukset on tarkoitettu hillitsemään hurjiksi paisuneita vaalimenoja. Ellei tälle kehitykselle panna jarrua, uhkana on, että vaaleihin ehdokkaaksi asettuminen käy mahdolliseksi vain varakkaille. Se ohentaisi vaarallisesti kansalaisten tasavertaisuutta.
Kulukatot närästävät kokoomusta ja RKP:tä ilmentäen, että näillä puolueilla ja niiden ehdokkailla on varaa käydä hinnakkaitakin kampanjoita. Hallituksen sisäisen väännön jälkeen nähdään, päädytäänkö lopulta tasavertaisuutta tukevaan lainsäädäntöön.
Keskusta on myös hellinyt ajatusta enimmäismäärästä, jonka yksittäinen tukija voi puolueelle vuosittain antaa. Tämä jäi pois toimikunnan ehdotuksesta, mutta keskustan ohella vihreät ja kristillisdemokraatit kannattavat 15!p000 euron ylärajaa. Sen vieminen lainsäädäntöön saattaa osoittautua mahdottomaksi.
Vaalimenojen kohtuullistaminen sekä puolue– ja vaalirahoituksen läpinäkyvyyden aikaansaaminen ovat toimikunnan työn merkittäviä myönteisiä saavutuksia. Ne pitäisi viedä ripeästi lainsäädäntöön. Näin voitaisiin ryhtyä palauttamaan kansalaisten luottamusta politiikkaan. Vaalirahasotkut ovat horjuttaneet sitä niin pahasti, että nyt tarvitaan voimakkaita toimia havaittujen epäkohtien korjaamiseksi. Siihen toimikunnan työ antaa kelpo eväät.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva