Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

13.10.2009 - Hallitus antautuu työttömyyden edessä

Arviot talouden kehityksestä antavat aiheen päätellä, että työttömyys pysyy pitkään Suomea koskevien huolien kärkipaikoilla. Viennin elpyminen auttaisi kääntämään tuotantoluvut kasvuun, mikä parantaisi työllisyyttä, mutta vientiteollisuuden tilauskirjat ovat ennen näkemättömän laihat. Vaikka joitakin merkkejä talouden käänteestä on maailmalla havaittu, muutokset, jos ne ylipäätään osoittautuvat kestäviksi, vaikuttavat Suomessa vasta parin vuoden kuluttua.

Työllisyyskään ei kohene ennen sitä. Eletään taitekohtaa, josta voidaan päätyä viime lamaa muistuttavaan massatyöttömyyteen tai voidaan selvitä pienemmillä vaurioilla kuin silloin. Valinta on hallituksen käsissä, mutta pahalta näyttää.

Työ– ja elinkeinoministeriö TEM epäili lyhyen aikavälin talous– ja työmarkkinaennusteessaan, että ensi vuoden budjetin työllisyyttä koskevat tavoitteet ovat jo nyt karkaamassa käsistä. Pitkäaikaistyöttömyys lähtee kasvuun, koska budjettiin ei ole varattu riittävästi määrärahoja aktiivisiin työllistämistoimiin.

Niiden piiriin on pääsemässä joka viides työtön, mikä ministeriön oman arvion mukaan ei riitä taittamaan rakenteellisen työttömyyden kasvua. Myös pitkäaikaistyöttömyys uhkaa tästä syystä lisääntyä. Kun edellisen kerran työttömyysaste oli yli 11 prosentin (1998), aktiivitoimien piirissä oli 30 prosenttia työvoimasta. Siitä ollaan ensi vuonna jäämässä kymmenen prosenttiyksikön päähän, vaikka työttömyysaste nousee yhtä korkealle. Tämä on erittäin huolestuttavaa.

Työllistämistoimien rahoittaminen tuottaa tuskaa hallitukselle, koska se on lukuisista varoituksista huolimatta hassannut rahaa veronalennuksiin. Riippumatta siitä, päästäänkö taantuman yli parissa vai kolmessa vuodessa, hallitus, niin tämä nykyinen kuin sen seuraajakin, joutuu korottamaan veroja ja todennäköisesti leikkaamaan myös menoja valtiontalouden tasapainottamiseksi. Veropohjan rapauttaminen on ollut vastuutonta politiikkaa.

Tulevan vuosikymmenen näkymiä varjostaa talouskasvun perustan heikentyminen. Pelkästään eläkkeelle siirtyvien suuri määrä supistaa tuolloin tuotannon lisäämismahdollisuuksia. Paha työttömyys sen päälle varmistaa uuden hallituksen vaikeudet. Osa niistä on seurausta ulkomaailman tapahtumista, mutta valitettavan suuri osa itse aiheutettuja.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva