Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.10.2009 - Ay-liike käy pätkätyön puutteiden kimppuun

Työn tekeminen ja teettäminen ovat muuttuneet ja muuttaneet työelämää. Viime vuoden lopulla uusista työsuhteista valtaosa (yli 62 %) oli muita kuin perinteisiä, toistaiseksi voimassa olevia työsuhteita. Pätkätyöt olivat vielä pari vuosikymmentä sitten poikkeuksia pääsäännöstä. Se rooli näyttää nykyisin varatun pysyville työsuhteille.

Sopeutuminen tähän muutokseen on käynnissä. Pätkätyöt ovat tulleet jäädäkseen. Niiden käyttöä on mahdotonta estää, mutta pätkätyötä tekevien asemaan on mahdollista tehdä parannuksia.

Ammattiyhdistysliike osoittaa kasvavaa kiinnostusta niin sanotun prekariaatin edunvalvontaan. Liikkeelle lähtö olisi saanut olla ripeämpikin, sillä ay–liikettä on jonkin aikaa ryöpytetty nykypäivän heikompiosaisten unohtamisesta.

Tuskin siitä on ollut kysymys. Edunvalvonta on rakentunut perinteisten työsuhteiden nostamille tarpeille. Vuosikymmenten aikana muotoutuneita toimintatapoja ja asenteita ei muuteta hetkessä. Muutostarve on nyt kuitenkin tunnistettu, ja jälkeä alkaa syntyä.

SAK järjesti hiljattain seminaarin pätkätyön ongelmista. Aiemmin kesällä STTK:n piiristä nousi esille ajatus pätkätyöläisten lomapankista, joka mahdollistaisi palkallisen loman pitämisen huolimatta siitä, että työsuhteet välillä katkeaisivatkin.

Työelämän oikeudet on rakennettu pysyvien työsuhteiden perustalle. Pätkätyö tuo kuitenkin toisenlaisia ongelmia. Työtä tehdään jaksoittain, joiden väliin tulee työttömyyskausia. Niitä voi olla useita lyhyessäkin ajassa, mutta toimeentuloturvaan luodut järjestelmät rakentuvat pysyville, kokoaikaisille työsuhteille.

Jos tämä ristiriita saa jäädä elämään, on vaarana, että ay–liikkeen edunvalvonnan verkko jää harvaksi, ja siitä putoaa läpi enemmistö työelämään tulevista nuorista. Siihen ei ole varaa kahdestakaan syystä.

Pätkätyötä tekevien heikkoon työmarkkina–asemaan tarvitaan kohennus, ja sen aikaansaaminen luontuu ay–liikkeelle. Heikompiosaisista on pidettävä huolta. Siinä onnistuminen tuo pätkätyöläisiä myös jäseneksi ay–liikkeeseen.

Edunvalvonnan keskeinen väline on tieto. Ay–liike tarvitsee sitä lisää pätkätöiden maailmasta. Tiedon avulla voidaan parantaa pätkätyöntekijöiden työelämää. Tämä koituu erityisesti nuorten ja naisten eduksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva