Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

8.10.2009 - Hyssälä ja hyvä hallintotapa törmäyskurssilla

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka on arvostellut kovasanaisesti sosiaali– ja terveysministeri Liisa Hyssälän (kesk.) toimintaa Lääkelaitoksen alueellistamisessa. Hyssälä halusi siirtää lääkevalvontaa hoitavan laitoksen Helsingistä Kuopioon osana sosiaali– ja terveydenhuollon muuta organisaatiouudistusta.
Oikeuskanslerin moitteet kohdistuvat tapaan, jolla Hyssälä vei uudistusta eteenpäin. Toimintaa leimasi kiire. Siitä seurasi, että Lääkelaitoksen sidosryhmät joutuivat muutamassa päivässä valmistelemaan siirtoa koskevat lausunnot. Se ei täytä hyvän hallintotavan tunnusmerkkejä. Laitoksen sijoituspaikasta päätettäessä ei oikein tiedetty, mistä päätettiin: uuden laitoksen perustamisesta vai laitoksen uudesta sijoituspaikasta. Tätäkään sekasotkua ei tulla kirjaamaan hyvän hallintotavan kunniakkaimpien saavutusten joukkoon.
Siirtoprosessista voi päätellä, että tärkeintä oli saada laitos Kuopioon mistään muusta välittämättä. Jo sijaintipaikan arviointi teetettiin siten, että vaihtoehdot rajattiin Ouluun ja Kuopioon. Mukaan arvioon ei kelpuutettu Helsinkiä, jossa laitos on toiminut. Jos valinta olisi päätynyt Kuopioon senkin jälkeen, kun myös Helsinki olisi ollut mukana vaihtoehdoissa, muutos olisi ollut nykyistä paljon paremmin perusteltavissa myös laitoksen henkilöstölle.
Runnomalla sijoituspaikaksi Kuopio asetettiin laitoksen toimintakyky vaakalaudalle. Sen palveluksesta on irtisanoutunut huomattava määrä väkeä ylintä johtoa myöten. Asiantuntemuksen karkaaminen ei lupaa hyvää. Jonkin mittainen taitevaihe joudutaan käymään läpi ennen kuin Lääkelaitoksen voidaan katsoa toimivan taas toivotulla tavalla.
Hyssälä kiisti kiireen siirron valmistelussa, eivätkä oikeuskanslerin moitteet anna hänen mielestään aihetta tehdä pitkälle meneviä poliittisia johtopäätöksiä. Mitä ne ylipäätään voisivat enää olla? Ministerin ero vai sijoituspäätöksen purku?
Keskustalle alueellistaminen on niin rakasta, ettei sijoituspäätöstä enää harkita. Hyssälälle hallitseminen, vaikka hyvän hallintatavan rajoja koetellen, on varmaankin niin rakasta, ettei ero ole edes käynyt mielessä.
Laitos siirtyy Kuopioon ja Hyssälä jatkaa ministerinä oikeuskanslerin moitteista huolimatta. Näinkö sen pitää olla?

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva