Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

6.10.2009 - Irlantilaiset päästivät EU:n pinteestä

Toiveet saada viimeinen silaus Lissabonin sopimuksen voimaantulolle vahvistuivat irlantilaisten äänestettyä selvin numeroin sopimuksen puolesta. Puolassa ja Tshekissä hyväksymispaperista puuttuu vielä maan presidentin allekirjoitus. Vastahanka näissä maissa ei ole vielä kokonaan ohi, mutta mikäli allekirjoitukset saadaan, sopimus on sen jälkeen hyväksytty jokaisessa 27 EU:n jäsenmaassa, ja se voi tulla voimaan.
Unioni pääsee käsiksi rakenneuudistukseensa, jota tavoiteltiin jo 2005 perustuslakisopimuksella. Se kaatui Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä. Toisin kuin Irlannissa, kansalaisia ei näissä maissa patistettu äänestämään uudelleen, vaan hieman hiottu sopimus hyväksyttiin kummankin maan eduskunnassa.
Vaikka EU:n toiminnan kannalta Lissabonin sopimuksen voimaantulo merkitsee parannuksia, eikä irlantilaisten asema sen seurauksena heikenny, jää Irlannin toisesta äänestyskierroksesta hapahko sivumaku. On äänestettävä ”oikein” ennen kuin tuloksella on merkitystä Brysselissä. Tässä kulkee näköjään pienen ja suuren jäsenmaan ero.
Menettelyn seurauksia on pakko miettiä. Paljonkohan Irlannin esimerkki aktivoi ihmisiä vaaliuurnille, kun seuraavan kerran äänestetään Euroopan parlamentin vaaleissa? Jos ajatus jäsenmaiden tasaveroisuudesta alkaa etääntyä ihmisten arkikokemuksista, se tietää huonoa kansalaisvaikuttamiselle.
Irlantilaisilta puristettu myönteinen kanta Lissabonin sopimukseen on oikeasti hyvin merkittävä Euroopalle. EU:n päätöksenteko yksinkertaistuu, mikä mahdollistaa unionin laajentumisen. Maanosaan vakautta ja vaurautta luoneen unionin olisi noloa sanoa uusille tulijoille ei vain siksi, että omat pelisäännöt tekevät uusien jäsenten liittymisen mahdottomaksi.
Unioni saa rakenneuudistuksensa yhteydessä pysyvän puheenjohtajan huippukokouksiin eli presidentin ja ulkoministerin. Kilpailu näistä paikoista käy jo kovana. Suomalaisnimiäkin on spekulaatioissa ollut esillä. Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) on mainittu yhtenä ehdokkaana EU:n presidentiksi. Laajentumiskomissaari Olli Rehniä (kesk.) on puolestaan istutettu ulkoministerin paikalle.
Irlantilaiset avasivat äänestystuloksellaan käsijarrun EU:n välttämättömältä uudistukselta. Työhön on syytä ryhtyä viivyttelemättä. Urakka ei ole pieni eikä helppo.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva