Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

1.10.2009 - Nopean nousun toiveet hataralla pohjalla

Suomen Pankin talousennuste valoi tiistaina kylmää vettä toiveille, että talous kääntyisi Suomessa nopeaan nousuun. Keskuspankin ennuste kuuluu alkusyksyn synkimpiin. Mitä pidemmälle vuosi on kulunut, sitä pessimistisempiä sävyjä talousennusteisiin on tullut.

Viennin kehitystä kuvaavat luvut ovat tähän keskeinen syy. Esimerkiksi Palkansaajien tutkimuslaitos arvioi elokuussa viennin supistuvan tänä vuonna 16 prosenttia viime vuodesta. Kuukautta myöhemmin Suomen Pankki ennakoi pudotuksen kymmenen prosenttiyksikköä suuremmaksi. Se ei voi olla heijastumatta käsityksiin talouskehityksestä yleensä ja työttömyydestä erikseen.
!pSuomen Pankki päättelee, että kansantuote supistuu tänä vuonna peräti 7,2 prosenttia. Ensi vuonna tuotanto säilyy kuluvan vuoden tasolla, ei siis kasva eikä supistu. Vaalivuonna 2011 päästään ennusteen mukaan hitaaseen 1,6 prosentin kasvuvauhtiin. Vuositasolla työttömyys kipuaa yli kymmenen prosentin sekä 2010 että 2011.

Suomessa taantuman ote pitää todennäköisesti pitempään kuin monissa muissa maissa, koska talous on vientivetoinen ja keskeisten vientituotteiden, investointitavaroiden, kysyntä elpyy hitaammin kuin kulutustavaroiden. Sen vuoksi talouspolitiikassa ei ole vielä aika ryhtyä ajattelemaan elvytystoimien lopettamista.

Itse asiassa hallitus tekisi viisaasti, jos se tehostaisi menoperäistä elvytystä. Tällöin valtion lisävelkaantuminen voitaisiin kohdistaa veronkevennysten asemesta hankkeisiin, jotka pitkällä aikavälillä vahvistavat talouskasvun ja hyvinvoinnin perusteita. Niillä olisi myös sekä suora että välillinen työllisyyttä parantava vaikutus.

Suomen Pankin ennusteesta on mahdollista lukea viesti myös työmarkkinoille. Monilla sopimusaloilla on siirrytty sopimuksettomaan tilaan, kun vanhat sopimukset päättyivät syyskuun lopussa, mutta uusia ei ole vielä valmiina. Keskuspankin ennuste ei tue ajatusta, että odottamalla talouden kohentumista päästäisiin parempiin sopimuksiin kuin nyt näyttää mahdolliselta. Varoitus kuuluu, että odotuksesta saattaa tulla pitkä.

Tuoreimmissa Suomea koskevissa talousennusteissa on suuria eroja. Finanssikriisin luoma taantuma toi ennen kokematonta epävarmuutta myös arvioihin kansainvälisestä kehityksestä. Vanhojen ajatusmallien murskaantuminen kertoo maailman muuttumisesta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva