Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

29.9.2009 - Saksa suuntasi oikealle

Saksan sosialidemokraatit kokivat liittopäivävaaleissa roiman tappion. Kannatus laski yli 11 prosenttiyksikköä 23 prosenttiin. SPD on pudonnut alle 30 prosentin kannatuksen vain vuosien 1949 ja 1953 vaaleissa. Tulos tietää sitä, että puolue jää ulos hallituksesta.

Sosialidemokraattien ja konservatiivisten kristillisdemokraattien alun perinkin vastentahtoinen hallitusyhteistyö päättyy siitä huolimatta, että myös toinen hallituspuolue menetti kannatustaan. Kristillisdemokraattien Angela Merkel pystyy kuitenkin muodostamaan uuden hallituksen vaaleissa erittäin hyvin menestyneen liberaalisen FDP:n kanssa. Saksa siirtyy vaalien myötä oikealle.

Saksan vaalien kaltainen siirtymä havaittiin kesäkuun europarlamentin vaaleissa. Sosialidemokraatit menettivät asemiaan. Kysymys ei ole mistään vähäisestä muutoksesta.

Vasemmiston kannatuksen hiipumisen lisäksi yhteinen piirre on äänestysaktiivisuuden hiipuminen. Onko näillä ilmiöillä yhteistä selittäjää?

Talouskriisit ja korkea työttömyys ovat saaneet ihmiset usein hakemaan apua ongelmiinsa työväenpuolueilta, joille hyvä työllisyys ja sosiaaliturvan varjelu ovat keskeisiä politiikan tavoitteita. Näiden vaalien perusteella tämä yhteys on katkennut.

Saksalaiset päättivät tukea oikeistopuolueita huolimatta siitä, että talouskriisi ei ole hellittänyt otettaan. Yksi syy on Merkelin suuri henkilökohtainen suosio, mutta muitakin syitä on. Äänestäjät luottivat enemmän oikeistoon kuin vasemmistoon uusien työpaikkojen aikaansaamisessa.

Ilmeisesti sosialidemokraatit myös maksoivat hintaa edellisen liittokanslerinsa Gerhard Schröderin aikoinaan alulle panemasta uudistusohjelmasta, jonka koettiin kohtelevan kaltoin eräitä sosiaalietuuksia. Sosialidemokraattien vasemmalle puolelle syntynyt vasemmistopuolue Linke onnistui juuri uudistusohjelman vuoksi iskemään suonta SPD:n perinteisestä kannatuksesta, ja se vahvisti asemiaan.

Vaali–innon lasku ja sosialidemokraattien kannatuksen samanaikainen lasku näyttävät eurooppalaiselta trendiltä. Kehityksen syyt voivat maittain vaihdella, mutta ilman perimmäisten tekijöiden löytymistä sosialidemokraattien on vaikea parantaa asemiaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva