Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

25.9.2009 - Perimmäisten kysymysten äärelle

Joulukuussa järjestetään Kööpenhaminassa ilmastokokous, johon ladataan äärettömän kovat odotukset. Tavoitteena on saada aikaan ilmastosopimus, jonka avulla maapallon lämpeneminen saataisiin pysähtymään. Keskilämpötilan nousu tulisi pystyä rajoittamaan alle kahden asteen verrattuna aikaan ennen teollistumista.

Tavoite on kova. Kehittyvät taloudet, kuten Kiina ja Intia, ovat suuria, ja niiden talouskasvu on ripeää. Tästä seuraa, että myös niiden kasvihuonekaasupäästöjen määrä kasvaa roimasti. Maapallon suurin kuormittaja Yhdysvallat on presidentinvaihdoksen jälkeen vasta heräilemässä kantamaan vastuutaan maapallon pelastamisesta.

Nimenomaan siitä on kysymys. Muistuttihan taloustieteen nobelisti Paul Krugman hiljattain, että jos ilmastosopimusta ei saada aikaiseksi, millään muulla ei ole merkitystä. Ihmiskunta on perimmäisten kysymysten äärellä.

Ei kuitenkaan yksimielisenä. Osa katsoo, etteivät todisteet ihmisten aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä ole vielä riittäviä. Toiset ajattelevat, että jälkien siivous kuuluu niille, jotka ovat sotkun panneet alulle, eli teollistuneille maille. Monille kansakunnille päästöjen rajoittaminen on eri syistä niin kallista, ettei niillä ole siihen mielestään varaa.

Kovin erilaisista käsityksistä ja politiikan painotuksista huolimatta pitäisi Kööpenhaminassa pystyä tekemään ratkaisut, jotka jarruttavat ilmaston lämpenemistä ja joihin kaikki sitoutuvat. YK:n yleiskokouksen yhteydessä pidetyn valmistelevan kokouksen perusteella näyttää, että kärjekkäimmät vastakkainasettelut ovat lientyneet.

Kiina on kääntynyt tukemaan päästöjen vähennystä, millä on erittäin suuri periaatteellinen ja käytännöllinen merkitys. Kiinan esimerkki vaikuttaa muihin kehittyviin talouksiin, joiden on entistä vaikeampi jättäytyä sivuun yhteisestä urakasta. Valtaisan väestön ja teollisuuden päästöjä pienentämällä Kiina pystyy vaikuttamaan kokonaispäästöihin tuntuvasti.

Yksikään kansakunta ei voi jättäytyä sivuun päästöjen vähentämisestä, jos halutaan ehkäistä pahimpien uhkakuvien toteutuminen. Pelastavaa uutta teknologiaa on kehitteillä, mutta aika ei riitä jäädä odottelemaan sen käyttöönottoa. On toimittava nopeasti. Kööpenhaminan kokousta ei kenellekään ole varaa päästää epäonnistumaan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva