Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

24.9.2009 - Vähäinen kilpailu, hintava ruoka

Elintarvikkeiden hinnat laskevat ensi viikon torstaina, elleivät muut kaupan ketjut seuraa saksalaisen kilpailijansa esimerkkiä ja ota varaslähtöä. Kysymys on ruoan arvonlisäverokannan muutoksesta. Hallitus panee toimeksi ohjelmaansa kirjatun verokannan laskun 17 prosentista 12 prosenttiin. Tällä erityisesti keskustan hellimällä veroratkaisulla imaistaan valtion kassasta puoli miljardia euroa.

Kuluttajien riemu ei yllä keskustalaisiin mittoihin. Laskennallisesti elintarvikkeet halpenevat 4,3 prosenttia. Ainoastaan ruoan arvonlisävero laskee. Jos ostoskoriin otetaan muitakin tuotteita kuin elintarvikkeita, koko korillisen alennus jää pienemmäksi kuin 4,3 prosenttia.

Kuluttajien riemua hillitsee sekin, että veronalennus on lyhytaikainen. Budjettiesityksen mukaan elintarvikkeiden verokanta nousee ensi vuoden puolivälissä prosenttiyksikön verran. Veron edestakainen liike syntyi hallituksessa poliittisena kompromissina, jolla ratkaistiin verotusta koskenut erimielisyys keskustan ja muiden hallituspuolueiden välillä. Ratkaisun tyyli– ja järkevyyspisteet jäivät vähäisiksi.

Järkevyys on kyseenalaistettu monesta syystä. Arvonlisäveron alennus supistaa valtion tulopohjaa aikana, jolloin se erityisen kipeästi tarvitsisi lujan taloudellisen perustan hoitaa esimerkiksi työttömyyden kasvavia menoja. Puoli miljardia on paljon rahaa silloin, kun monet muutkin talouskriisin seuraukset heikentävät verokertymää. Yrityksiltä perittävä yhteisövero on yksi esimerkki tästä.

Veronalennuksen elvyttäväksi väitetyt vaikutukset jäävät pieniksi. Kuluttaja säästää parhaimmillaan muutaman euron kuukaudessa. Vaikka sen kuinka käyttäisi kulutukseen, ei kokonaiskysynnän viisari siitä juurikaan värähdä.

Tämäkin veronalennus rahoitetaan ensi vuonna lisäämällä valtion velanottoa. Lainarahaa olisi järkevää käyttää kohteisiin, joilla vahvistetaan tuotantopohjaa tai yhteiskunnan infrastruktuuria, toisin sanoen tulevan kasvun edellytyksiä. Näitä tavoitteita ei arvonlisäveron alennuksen rahoitukseen käytettävä velkaraha täytä.

Kauppa koettaa nyt kaikin keinoin todistella, että veronalennus siirtyy sellaisenaan hintoihin. Vaikka siirtyisikin, se ei muuta asetelmaa, jossa vähäinen kilpailu ylläpitää korkea hintatasoa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva