Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

22.9.2009 - Rahan voima politiikassa hirvittää

Raha on ottanut yhä näkyvämmän roolin mittelössä poliittisesta vaikutusvallasta. Vaalijärjestelmämme rakentuu henkilövaalille, jossa menestyminen edellyttää tunnettuutta. Sitä hankitaan enimmäkseen rahalla, joka on joko ehdokkaan omaa, lainattua tai tukirahaa. Medianäkyvyyden korostuminen vaalitaistelussa on nostanut rahantarpeen suureksi. Rahallinen tuki kelpaa siksi ehdokkaille hyvin, jopa liian hyvin.

Vaalikampanjoiden kallistuminen ei oikeuta laillisuuden rajoja hipovia tai ylittäviä temppuja niiden rahoituksessa. Keskustaa lähellä olevien säätiöiden tuki puolueen ehdokkaille viime vaaleissa joutuu läpivalaisuun juuri sen vuoksi, että näiden säätiöiden epäilleen rikkoneen säätiölain pykäliä. Yleishyödylliseksi määritelty säätiö ei voi jakaa rahaa lähipiirilleen vaalitukena eikä muutenkaan.

Lisää pahaa sivumakua keskustan säätiösotkuihin tulee siitä, että mukana oleva Nuorisosäätiö on saanut tukea Raha–automaattiyhdistykseltä. Pääministeri Matti Vanhasen vakuuttelu, että tukirahat on pidetty erillään säätiön muista rahoista, ei vakuuta ketään. Jos säätiön tehtäväksi ei ole kirjattu keskustalaisten poliitikkojen tukemista vaaleissa, sitä ei myöskään pitäisi säätiön toimesta tehdä.

Keskusta on uponnut yhä syvemmälle vaalirahoitussotkujen suohon. Skandaali seuraa toistaan. Kokoomuskaan ei ole selvinnyt ilman tahroja, joita sen ihokkaaseen on tarttunut Novagroup–jupakasta. Puhemies Sauli Niinistöä myöten puolue on joutunut selittelemään parhain päin vaalirahoitustaan eri vaaleissa siinä kuitenkaan onnistumatta.

Hurskaasti voisi tietysti toivoa, että esille saatetut epäilyt väärinkäytöksistä parantaisivat politiikan pöytätapoja niin, ettei ulkopuolisten tarvitsisi niistä huomautella suomalaisille. Vaalirahoitusta koskevan lainsäädännön uudistus ajaa asioita oikeaan suuntaan.

Silmiä ei pidä silti sulkea näkymältä, että rahalla voidaan ja halutaan vaikuttaa vaalin tulokseen. Se on vähintään yhtä tärkeä, ellei tärkeämpikin, näkökohta kuin vaalirahoituksen avoimuus ja läpinäkyvyys.

Runsas vaalituki helpottaa tunnettuuden hankkimista ehdokkaalle ja sen välityksellä tulee myös vaalimenestystä. Tämän tiesivät ne liikemiehet, jotka viime eduskuntavaaleissa tukivat keskustaa ja kokoomusta saaden maahan mieleisensä hallituskokoonpanon.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva