Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

18.9.2009 - EU kokoaa itseään

Kolme kuukautta sitten valittu uusi Euroopan parlamentti ei nielaissut pureksimatta jäsenmaiden kannattamaa ehdokasta komission puheenjohtajaksi.
Ensin se siirsi puheenjohtajan valintaa, jota pidettiin läpihuutojuttuna, koska toiselle kaudelle pyrkineellä Jose Manuel Barrosolla oli kaikkien jäsenmaiden tuki. Parlamentti kuitenkin päättää puheenjohtajasta, minkä se myös osoitti.
Lopulta parlamentti teki ratkaisunsa tavalla, josta on luettavissa monia poliittisia viestejä.
Barroso sai parlamentin suurimman ryhmän, konservatiivien eli oman taustaryhmänsä tuen. Toiseksi suurimman ryhmän muodostavat sosialidemokraatit jättivät vaalissa tyhjät liput. Mielenilmaisu on voimakas.
Se muistuttaa uutta komissiota kokoamaan ryhtyvää Barrosoa tarpeesta ottaa huomioon muutkin poliittiset näkemykset kuin vain konservatiiviset. Eurooppa ei ole toipunut talouskriisistä, vaikka viitteitä myönteisestä kehityksestä onkin saatu. Toipuminen vie sitä enemmän aikaa, mitä vähemmän yhteistyötä harjoitetaan ongelmien ratkaisussa. Yhteistyötä tarvitaan vallankin parlamentin suurten ryhmien kesken. Siitä muistuttivat tyhjät äänestysliput.
Parlamentin sosialidemokraattien silmissä on sosiaalinen Eurooppa, jonka rakentamiseen halutaan lisää voimaa. Barroson henkilövalinnoilla uuteen komissioon on suuri vaikutus siihen, miten entistä sosiaalisempaa Eurooppaa rakennetaan. Tähän osaan Barroson aikaisemmasta työstä komission johdossa sosialidemokraatit ilmaisivat tyytymättömyytensä tyhjillä lipuillaan.
EU näyttäytyy jäsenmaiden kansalaisille yhä ensisijaisesti talouden ja yritysten hankkeena. Monet ajattelevat, että kilpailu ja markkinat on nostettu etusijalle ihmisen kustannuksella. On aika rakentaa myös ihmisten sosiaalinen Eurooppa, joka ottaa huomioon työelämän muutokset, ja joka turvaa ihmisten arjen jatkuvissa muutoksissa. Nyt on lähin tavoite parantaa työllisyyttä, mutta samalla on pidettävä huoli työelämän pelisäännöistä. Keskeiset direktiivit on saatava kuntoon.
Kysymys on suoraan unionin uskottavuudesta EU–kansalaisten silmissä. Uskottavuuden rakennuspuut lahoavat, jos huomio toiminnassa kiinnittyy lähinnä markkinoihin ja kilpailuun. Eivät ne viime kädessä ole itseisarvoja. Ihmisten hyvinvointi on.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva