Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

17.9.2009 - Budjettiesitys vain siirtää ongelmia

Hallituksen budjettiesitystä ensi vuodelle on syytä arvioida sen perusteella, millaisia ratkaisuja se tarjoaa yhteiskunnallisiin ongelmiin. Talouskriisin, työttömyyden kasvun ja kuntien ahdingon julkisiin palveluihin kohdistuvine uhkineen tulisi olla hallituksen politiikan kärkisijoilla. Budjettiesitys ja sen taustalla vaikuttava talouspoliittinen ajattelu eivät tässä suhteessa vakuuta.
Vaikka ennusteissa päätellään taantuman syvimmän kohdan jääneen taakse, talouskasvun vauhti ei vielä ensi vuonna riitä taittamaan työttömyyden lisääntymistä. Uhkana on lisäksi se, että hallitus lopettaa elvytyksen liian varhain. Kiusaus tähän syntyy siitä, että tehottomiin veronkevennyksiin menetetyt elvytysmahdollisuudet ovat kaventaneet valtion tulopohjaa. Elvytystä ja veronkevennyksiä pitää nyt rahoittaa velalla, minkä hallitus myöntää ajan mittaan mahdottomaksi, vaikka on itse petinsä niin pedannut.
Talouskriisi syveni, koska hallitus reagoi siihen liian hitaasti ja tehottomilla keinoilla. Ensi vuoden budjettiesitys ei pysty enää korjaamaan tätä virhettä. Sen veroratkaisuihin sisältyy uusia riskejä. Arvonlisäveron korotukset nostavat hintoja leikaten kulutuskysyntää, mikä uhkaa työllisyyskehitystä.
Työttömyys kasvaa edelleen ensi vuonna. Vientiteollisuuden vaikeudet ovat perussyy, mutta hallituksen työllisyyspolitiikassa on lisäksi puutteita. Hallitus reagoi hitaasti työllisyyden heikkenemiseen. Nuorten asema työmarkkinoilla on heikentynyt nopeasti. Työvoimaviranomaisten käyttöön osoitetut varat ovat tarpeita pienemmät, jopa pienemmät kuin mitä hallitus lupasi viime kevään välikysymyksen yhteydessä. Päätelmäksi jää, etteivät työttömyys ja siihen kytkeytyvät kasvavat ongelmat järin kiinnosta hallitusta.
Jos veronkevennykset on toteutettu uskollisesti hallituksen porvarillisen ideologian mukaisesti, samaa voi sanoa hallituksen kuntapolitiikasta. Suurena linjana on tehdä tilaa yksityisille julkisten palvelujen kentällä. Siinä on eduksi, että auttavan käden asemesta hallitus ojentaa kunnille leikkaussakset menojen karsimiseksi. Se tarkoittaa palvelujen heikentämistä.
Jos talouskasvu ei ensi vuonna äidy vallan hurjaksi, seuraava hallitus joutuu pelastamaan surkeaan jamaan päästetyn Suomen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva