Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

15.9.2009 - Liikenneturvallisuuden mustat aukot

Liikenneturvallisuus näyttää tilastojen valossa paranevan, vaikka muutamat hätkähdyttävät uutiset antavat toisenlaisen kuvan. Alkuvuonna liikennekuolemien määrä (131) pieneni hieman viime vuodesta, ja se oli selvästi alle kolmen edeltävän vuoden keskitason (160).
Kokonaiskuvaan sisältyy myös huolestuttavia piirteitä. Nuoret ovat yhä useammin mukana tieliikenteen henkilövahingoissa. Nuorten osuus näistä vahingoista oli alkuvuonna 35 prosenttia. Tieliikennekuolemissa rattijuoppojen osuus on kasvanut. Viime vuonna rattijuopumus liittyi lähes 28 prosenttiin liikenteen kuolemantapauksista.
Nuoret ottavat liikenteessä muita ikäryhmiä enemmän riskejä. Vauhdin hurma viekoittelee nopeuksiin, joihin ajotaidot eivät riitä. Jos vielä alkoholi on mukana heikentämässä harkintakykyä, pahimmatkin riskit voivat toteutua.
Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) myöntää, ettei liikennevalistus ole muuttanut nuorten asenteita toivottuun suuntaan. Silti hän uskoo, että liikenneturvallisuusopetuksen lisääminen autokouluissa auttaisi asiaa. Hallituksen on tarkoitus uudistaa ajo–opetusta ensi vuonna.
Eräiden asiantuntijoiden mielestä liikennevalistusta tulisi antaa nuorille jo kouluissa osana opetusohjelmaa. Tätä ajatusta on kouluissa vastustettu.
Nuorten vauhtia ihannoiviin asenteisiin ei ole helppo vaikuttaa. Suomalaisia nimiä komeilee moottoriurheilun kansainvälisellä huipulla. Jos heiltä omaksutaan vauhtimallit, nuorten liikenneturvallisuuden heikkenemistä ei pidä hämmästellä.
!pOlisi tärkeää saada nämä idolit puhumaan järkevästä liikennekäyttäytymisestä. Kenties se purisi nuoriin paremmin kuin autokoulun tai koulun antama sinällään oikea valistus.
!pRattijuopumuksesta epäiltyjen määrä on vähentynyt, mutta kuolemantapausten määrän kasvu osoittaa, että alkoholin mukanaolo liikenneonnettomuuksissa on tehnyt niistä entistä vaarallisempia. Jos asenteisiin on vaikea vaikuttaa, niin rattijuopumusta voidaan ehkäistä teknisin keinoin, esimerkiksi alkoholilukolla. Sen avulla voitaisiin karsia liikenteestä rattijuopumuksen uusijoita.
!pJos yleinen liikenneturvallisuus kehittyy suotuisasti, ei sen puolesta tehtävä työ ole ollut turhaa, eivätkä keinot vääriä. Tueksi tarvitaan täsmävälineitä pahimmiksi koettujen ongelmien ratkaisuun.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva