Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.9.2009 - Huono vanhustenhoito on yhteinen häpeä

Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Riitta–Leena Paunion selvityspyyntö lääninhallituksille vanhusten laitoshoidon tilasta nosti julkisuuteen ongelmat, joista on tiedetty vuosia, mutta joille ei ole tehty juuri mitään. Vanhuksia kohdellaan elämäntaipaleensa lopulla usein huonosti, ihmisarvoa loukkaavasti, ja heidän hoidossaan on vakavia puutteita. Hyvinvointiyhteiskunta ei ole pystynyt tai halunnut vastata huutoonsa.

Peruspalveluministeri Paula Risikkokin (kok.) myönsi, ettei vanhustenhoidon heikko tila ollut hänelle täysi yllätys. Tietämättömyyden taakse eivät voi vetäytyä muutkaan vastuulliset, sillä julkista keskustelua aiheesta on käyty varsin pitkään. Viesti vanhusten hädästä on epäilemättä mennyt perille, mutta se ei ole saanut vastakaikua.

Ongelmalla on monet kasvot. Hoitohenkilökuntaa on laitoksissa liian vähän. Sen seurauksena vanhusten saama hoito jää puutteelliseksi, ja heidän kohtelunsa on joissakin tapauksissa ollut suorastaan käsittämättömän huonoa. Hoitohenkilökuntaa ei kokonaisuudessaan voi syyllistää. Jos työtä on enemmän kuin ehtii tehdä, jälki jää väistämättä heikoksi. Inhimillisyyttä kiirekään ei saisi silti karistaa työstä pois.

Työ kansallisen häpeätahran poistamiseksi on syytä aloittaa välittömästi. SDP aikoo välikysymyksellään panna vauhtia vanhustenhoidon parantamiseen. Välikysymykseen aihe on hyvä.

Olennaisempaa kuin etsiä syyllisiä siihen, miten tähän on tultu, on etsiä keinot saada vanhustenhoito säälliselle tolalle. Siitä kantavat kaikki puolueet vastuuta. Talouden taantumassa ja julkisen talouden velkaantuessa taakka käy raskaammaksi kuin jos asiat olisi hoidettu hyvinä aikoina parempaan kuntoon.

Päävastuun tilanteen korjaamisesta on hallituksella, vaikka vanhuspalvelut ovat kuntien tuottamia. Ennusmerkit näyttävät huonoilta. Hallitus on veronkevennyksillään tehnyt julkisten palvelujen rahoittamisen vaikeaksi, mitä taantuma vain korostaa. Se haluaa edistää sosiaalipalvelujenkin yksityistämistä. Kun raha ratkaisee, yhteiskunnan huono–osaiset kärsivät.

Rikkailla on varaa käyttää yksityisiä palveluja, joita suosimalla hallitus on tehnyt tietoisesti hallaa julkisille palveluille, vanhustenhoito mukaan lukien. Tämä kierre on katkaistava. Työn aloittaminen vanhustenhoidosta olisi sekä inhimillistä että järkevää.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva