Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

10.9.2009 - Verouudistuksessa punnitaan oikeudenmukaisuus

Hallitus selvittää verotuksen kokonaisuudistusta. Vaikka näyttää ilmeiseltä, että verotuksesta tulee 2011 eduskuntavaalien keskeisiä teemoja, uudistukset kannattaa suunnitella pitkän aikavälin tarpeita ajatellen. Lopputulosta arvioidaan yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden näkökulmasta.

Verotuksessa on kysymys hyvinvointivaltion ja sen tarjoamien julkisten palvelujen rahoituksesta. Vanhasen toinen hallitus on rapauttanut veropohjaa ja suosinut hyvätuloisia. Se on marssinut kohti tasaverotusta ansioveron kevennyksillä, jotka ovat kohdistuneet erityisesti suurituloisiin. Tasaveroina esimerkiksi kulutusverot ja kuntavero ottavat pienituloisilta suhteellisesti enemmän kuin suurituloisilta.

Verouudistuksen on tiivistettävä veropohja. Jos siinä onnistutaan, mitään yksittäistä verotuskohdetta ei tarvitse kiristää äärimmilleen, vaikka julkisen talouden alijäämän hoito edellyttää lähivuosina veroasteen nostoa. Lisäksi julkisiin palveluihin tarvitaan lisää rahaa.

Veropohjan lujittaminen herättää ristiriitoja. Tarkasteluun joutuvat erilaiset verovähennykset, joista monia, kuten asuntolainan korkojen vähennysoikeutta, puolustetaan kiihkeästi. Samoin joudutaan miettimään veroprogression kiristämistä suurissa tuloissa ja progression tuomista pääomatulojen verotukseen. Näitäkin ajatuksia vastustetaan kiivaasti, kuten myös kiinteistöveron muutoksia. Nostamalla meteli jostakin verotuksen yksityiskohdasta ohjataan keskustelua yksipuoliseen suuntaan.

Uudistusta ei synny, jos kuunnellaan eri eturyhmien valituksia. Tarvitaan kokonaisnäkemys verotuksen tehtävistä, jotka eivät rajoitu varojen keräämiseen julkiselle vallalle. Verotuksella voidaan edistää työllisyyttä, tasata tuloja ja ohjata ihmisten kulutuskäyttäytymistä. Tiivis veropohja mahdollistaa julkisten hyvinvointipalvelujen säilyttämisen ilman että veroaste nousee kohtuuttomaksi.

Hallitusta on pidettävä silmällä, ettei se lipeä alhaisen veroasteen ja tasaverotuksen houkutuksiin. Pohjoismaat ovat korkeaksi mielletystä veroasteestaan huolimatta pystyneet pitämään taloutensa kilpailukykyisinä ja hyvinvointipalvelut kattavina.

Vanhasen–Kataisen hallitus on ollut ristiretkellä tätä yhteiskuntamallia vastaan. On varmistettava, ettei se verouudistuksellaan palauta Suomea luokkayhteiskunnaksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva