Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

3.9.2009 - Varovainen toivo viriää

Toiveikkuus taantuman päättymisestä vahvistuu. Palkansaajien Tutkimuslaitos ja pankkikonserni Nordea arvioivat tämän viikon ennusteissaan, että tuotanto alkaa kasvaa ensi vuonna, vaikka kasvuprosentit jäävät pienehköiksi. Nousuun päästään paljolti siksi, että Saksan tilanne on osoittautunut ennakoitua paremmaksi. Kun sen vienti voimistuu, kasvavat suomalaistenkin yritysten markkinat.

Käänne Suomessa rakentuu viennin piristymisen varaan, vaikka metsäteollisuus elää rankkaa rakennemuutosta. Se leikkaa tuotantokapasiteettiaan ja vähentää väkeään. Tämän perinteisen viennin tukijalan ongelmista huolimatta PT arvioi Suomen suhdannekehityksen noudattavan kansainvälisiä virtauksia. Nousuodotukset lasketaan siten metallin hartioille.

Epävarmuutta on silti paljon ilmassa. Vaikka esimerkiksi pörssikurssit niin meillä kuin muuallakin ovat vahvistuneet, monet epäilevät, että kurssinousu on liian voimakasta reaalitalouden näkymiin verrattuna. Pelkona on heilahdus alaspäin, mikä osaltaan taas jarruttaisi reaalitalouden kehitystä.

Suomessa työttömyyden uskotaan kasvavan pitkälle ensi vuoden puolelle. PT:n työttömyysennuste on paljon synkempi kuin Nordean, joka ei usko 10 prosentin työttömyysasteen rikkoutuvan. PT pitää mahdollisena 11,1 prosentin työttömyyttä.

Molemmat arviot tarkoittavat sitä, että hallitus ei voi hetkeksikään herpaantua työllisyyden edistämisessä. Tänä ja ensi vuonna ennakoidaan runsaan 80!p000 työpaikan menetystä. Niiltä pois siirtyvät eivät suinkaan ole kaikki eläkejärjestelyjen piirissä, minkä vuoksi hallituksen on vastoin tähänastista linjaansa panostettava voimakkaasti aktiiviseen työllistämiseen. Toiston uhallakin sille on muistutettava, että työttömyyden ehkäisy on kaikin tavoin edullisempaa kuin sen jälkihoito.

Työttömyysarvioiden valossa valtion on järkevää auttaa kuntia niiden talousahdingossa. Siten pienennettäisiin riskiä palvelujen heikkenemisestä, mikä on edessä, jos kunnat joutuvat vähentämään ja lomauttamaan henkilökuntaansa.

Hallitukselta voi perätä edelleen päätösperäistä julkisten menojen lisäyksiä. Julkisten investointien ja asuinrakentamisen edistämisellä olisi suotuisia työllisyysvaikutuksia.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva