Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

28.8.2009 - Väkinäinen verosopu vikuutti hallitusta

Hallitus väänsi sovun ensi vuoden verolinjauksista vaivalloisten ponnistelujen jälkeen. Työ osoittautui niin hankalaksi, että se jättää jäljet hallituspuolueiden yhteistyöhön. Erityisesti ruoan arvonlisäveron alentaminen koetteli päähallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen välejä.

Kummankin kasvot saatiin säilymään koukeroisella kompromissilla, jota ei voi kutsua johdonmukaiseksi veropolitiikaksi. Kaupassa myytävän ruoan arvonlisäveroa ensin lasketaan muutamaksi kuukaudeksi. Sitten yleinen arvonlisäverokanta nousee prosenttiyksiköllä, mikä koskee myös elintarvikkeita. Paitsi ravintolaruokaa, jonka verokanta lasketaan tässä yhteydessä samalle tasolle kuin kaupan ruoankin.

Näiden temppujen pitäisi hallituksen mielestä lisätä kulutuskysyntää ja pitää yllä työllisyyttä. Epäilemättä veroasioiden parissa toimiville riittää töitä niin yrityksissä kuin verohallinnossakin pitää asiat järjestyksessä, mutta muita työllisyyttä parantavia vaikutuksia on syytä epäillä.

Arvonlisäverokannan yleinen korotus nostaa hintoja ja leikkaa kulutusta, sillä merkittäviä ostovoimaa kasvattavia tekijöitä ei ole luvassa. Palkankorotukset jäänevät ensi vuonna varsin maltillisiksi. Ostovoima ei myöskään kasva veronkevennysten ansiosta. Ruoan arvonlisäveron alennus piristää kysyntää hyvin rajallisesti.

Hallitus polttaa rahaa tehottomaan elvytysyritykseen, joka kaiken lisäksi rahoitetaan ottamalla velkaa. Järjenvastainen hanke toteutuu vain siksi, että se on keskustalle niin kovin rakas. Kokoomus ei kyennyt kääntämään hallituskumppaninsa päätä. Laiha sopu hallituksessa käy kansalle kalliiksi.

Kuntaveron perusvähennyksen korotus auttaa pienituloisia. Olisi kuitenkin ollut järkevämpää luopua ruokaveron alennuksesta ja käyttää ne varat perusvähennyksen korottamiseen.

Yleinen arvonlisäverokannan korotus merkitsee jälleen uutta askelta tasaverotuksen suuntaan. Veronmaksukyky ja tuloerojen tasaaminen verotuksen avulla eivät näyttele mitään roolia tämän hallituksen veropolitiikassa. Keskusta ja kokoomus jakavat mannaa kannattajilleen. Ja kuten aina, palkansaajat sopivat niiden mielestä parhaimmin lystin maksumiehiksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva