Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.8.2009 - Menetetty mahdollisuus

Tuoreimmat tiedot työllisyydestä voimistavat pelkoja, että hallitus on menettänyt otteensa työttömyyden kasvun hillinnässä.
Heinäkuussa työttömiä työnhakijoita oli noin 70!p000 enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Viennin romahtaminen levittää kielteisiä vaikutuksiaan muille toimialoille, ja yrityksien uskotaan jatkavan henkilöstövähennyksiä. Työttömyys kasvaa.
Hallituksesta on kuulunut, että toteutunut kehitys ei ole yllättänyt, vaan sitä on osattu odottaa. Odottaminen onkin oikea ilmaisu. On odotettu, mutta ei ole reagoitu eikä yritetty ehkäistä työttömyyden kasvua sillä tarmolla, joka näin vakavassa tilanteessa pitäisi olla itsestään selvää.
Pieni yksityiskohta kertoo paljon. Työ- elinkeinoministeriön heinäkuun työttömyystilastosta nähdään, että aktiivisten työvoimapoliittisten toimien piirissä oli heinäkuussa runsaat kolme prosenttia vähemmän väkeä kuin vuosi sitten. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi vastaavana aikana peräti 31,6 prosenttia. Epäsuhta näkyy valovuosien päähän.
Hallitus on ajanut itse aktiivista työvoimapolitiikkaa alas, kun ilmeinen tarve on toisenlainen: olisi pitänyt tehostaa toimintaa työttömyyden kasvun ehkäisemiseksi. Vanhasen hallitus on tekemässä saman virheen kuin Ahon hallitus 1990–luvun alussa: pyrkimys valtiontalouden tasapainoon ajaa työttömyyden hillitsemisen ohi. Työllisyyden korjaaminen kesti toistakymmentä vuotta, eikä kaikkia silloin syntyneitä vahinkoja ole paikattu vieläkään. Valtiontalous tasapainottui paljon ripeämmin.
Kaksi tekijää nousee esille hallituksen työllisyyspolitiikan epäonnistumisessa. Sen elvytystoimet ovat olleet tehottomia. Päätöspohjainen, julkisia menoja lisäävä elvytys on jäänyt passiivisen ja tehottoman veroelvytyksen jalkoihin. Ruoan arvonlisäveron alentamisesta syntynyt sotku ei mitenkään vahvista
luottamusta siihen, että hallitus tavoittelisi kokonaisuuden kannalta järkevintä toimintamallia.
Aktiivisen työvoimapolitiikan laiminlyönti selittää sekin hallituksen huonoja työllisyystuloksia. Sen ideologinen irtautuminen "tempputyöllistämiseksi" leimatusta työvoimapolitiikasta käy kalliiksi kansalaisille. Yhä useampi joutuu syrjään työelämästä, vaikka edellytykset jatkaa työuraa olisivat täysin kelvolliset.
Näyttää siltä, että hallitus on menettänyt pelin ehkäistä massatyöttömyyden vyöry Suomeen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva