Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

25.8.2009 - Viileän harkinnan paikka työmarkkinoilla

Teknologiateollisuus avasi syksyn sopimuspään ratkaisulla, joka on istutettu keskeisen vientialamme karuihin näkymiin lähitulevaisuudesta. Sopimus on palkkalinjaltaan maltillinen, ja se kattaa kolme seuraavaa vuotta.
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto tiivisti tuloksen sanomalla, että ratkaisulla halutaan turvata liiton jäsenten ostovoima ja turvata alan työpaikat taantuman oloissa. Hyvissä ajoissa ennen nykyisen sopimuksen umpeutumista aikaansaatu ratkaisu luo pitkän kestonsa vuoksi ennustettavuutta alan yrityksille.
Sopimus sisältää mahdollisuudet toteuttaa palkankorotukset joustavasti. Tänä vuonna korotukset ovat kustannusvaikutukseltaan 0,5 prosenttia, ellei paikallisesti sovita toisin. Korotus voidaan myöhentää tai siitä voidaan luopuakin. Paikalliset olosuhteet ratkaisevat. Parin seuraavan vuoden korotukset sovitaan erikseen, mikä osaltaan kertoo, miten hankalasti ennakoitavaan tilanteeseen sopimus tehtiin.
Palkansaajille oli sekä periaatteellisesti että taloudellisesti tärkeää, että ensimmäinen sopimus sisälsi palkankorotukset. Niukan inflaation oloissa ostovoima kasvaa pientenkin korotusten turvin. Ne voivat helpottaa monen palvelualan yrityksen elämää ja estää työttömien joukkoa kasvamasta.
Keskusjärjestöistä niin SAK kuin EK:kin ovat antaneet tunnustusta teknologiateollisuuden avaukselle. Sille toivotaan nopeasti jatkoa muilta aloilta. Kovin helpolta eteneminen ei kuitenkaan näytä. Sopimusaloittaiset ongelmat vaihtelevat paljon, eikä kaikkia ratkaisuja ole mahdollista puristaa samaan muottiin teknologiateollisuuden kanssa.
Tehtävää helpottaisi, jos käytettävissä olisi hyväksi havaittu työkalu, jolla palkansaajien, työnantajien ja julkisen vallan tavoitteita on aikaisemmin sovitettu yhteen. Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) muistutti tästä, kun hän totesi Kalevassa, että nykyisessä taloustilanteessa tarvittaisiin metallin sopimuksen ympärille rakentuva tupo.
Tupot talouspolitiikan välineinä ovat työnantajien tahdosta historiaa. Siksi on mahdollista, ettei kaikkia työehtosopimuksia saada uudistetuksi ilman konflikteja. Työnantajilta on edellytettävä valistunutta harkintaa, ettei neuvotteluja ajeta tarpeettomasti umpikujaan. Taantuma ei ole vienyt palkansaajilta omaa tahtoa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva