Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

21.8.2009 - Valtion omistajaohjaus onttoa puhetta

Metsäteollisuus elää kivuliasta sopeutumisvaihetta, jossa se sovittautuu supistuneen ja ilmeisesti edelleen supistuvan kysynnän vaatimuksiin ja siirtää kivut palkollistensa kärsittäviksi. Metsäyhtiöt ovat tuottaneet pitkään uutisia lomautuksista, irtisanomisista, koneiden seisokeista ja tehtaiden lakkauttamisista. Yritysten omistuspohjalla ei näytä olleen merkitystä toimenpiteiden kovuudelle, ellei sitten niin, että valtion osaksi omistama Stora Enso käyttää muita metsäyhtiöitä kovempia otteita.

Stora Enson tuoreimmat sopeuttamistoimet ovat järkyttäneet kahdella tavalla. Ne yllättivät rajuudellaan. Sunilan sellutehtaan ja Tolkkisten sahan lopettaminen, yhden hienopaperikoneen pysäyttäminen Imatralla sekä uhka Varkauden paperitehtaiden lopettamisesta ensi vuoden aikana ylittivät pahimmatkin odotukset.

Toinen järkytys syntyi siitä, että huolimatta valtion merkittävästä omistuksesta yhtiössä, hallitus ja sen omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies (kok.) ovat seuranneet sivusta toimettomina menoa yhtiössä.

Valtio–omistajan edustajien on täytynyt tietää etukäteen yhtiön aikeista. Valtio on niin merkittävä omistaja Stora Ensossa, että sen edustajien kanssa on keskusteltu etukäteen uusista rakennejärjestelyistä. Hallitus on siten hyväksynyt yritysjohdon ratkaisut.

Häkämies vedonnee omistusohjauksen periaatteeseen, ettei valtio voi asettaa Stora Enson kaltaiselle yritykselle muista yrityksistä poikkeavia yhteiskunnallisia tai aluepoliittisia velvoitteita.

Samoista periaatteista löytyy myös lausuma, että on pyrittävä mahdollisimman hyvään taloudelliseen ja yhteiskunnalliseen tulokseen. Kysymys ei ole vain siitä, että yhtiön kannattavuus kulkee kaiken muun edellä. Myös sen yhteiskunnallista tulosta on arvioitava. Tässä kohtaa Häkämies ja muukin hallitus saisivat herätä vähitellen toimimaan.

Stora Enson saneeraustoimet merkitsevät niiden kohteeksi joutuneilla paikkakunnilla katastrofia. Sekö ei millään tavalla kuulu hallituksen ja omistajaohjauksen asialistalle? Vai eikö hallitus anna uransa alussa hyväksymille periaatteilleen mitään arvoa?

Puhe omistajaohjauksesta pysyy onttona, jos omistaja ei reagoi juuri mihinkään, mitä sen yrityksissä tapahtuu.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva