Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

20.8.2009 - Energiapolitiikkaan tarvitaan vakautta

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) otti alkuviikosta pelitilan haltuunsa päähallituspuolue keskustalta ehdottamalla luvan myöntämistä kolmelle uutta ydinvoimalaa havittelevalle yhtiölle. Katainen lisäsi keskustan pelivaikeuksia esittämällä vielä ruoan arvonlisäveron alentamisesta myös ravintolaruoalta.

Energian turvaaminen kohtuulliseen hintaan on Suomelle elintärkeää. Sähkön tuotantokapasiteetti on supistumassa hiilivoimaloiden käyttöiän vähitellen täyttyessä. Nykylaskelmin vajeeksi arvioidaan 2020 noin 5!p500 megawattia ja 8!p400 megawattia vuonna 2030.

Katainen lähtee siitä, että vaje täytetään ydinvoimalla, ja kun lupa myönnetään kaikille halukkaille rakentajille, markkinat huolehtivat lopusta: ne rakentavat, keiden kantti kestää. Energiapolitiikkaa ei ole kuitenkaan mahdollista jättää markkinavoimien varaan. Siinä tarvitaan yhteiskunnan määrätietoista otetta.

Sähkön kulutus ja bruttokansantuote eivät enää kulje käsi kädessä. Bkt kasvaa selvästi nopeammin kuin sähkön kulutus. Energiatehokkuus on parantunut. Viime vuonna teollisuus käytti vähemmän sähköä kuin 2007. Taantuma puri. Jos energiavaltainen metsäteollisuus joutuu edelleen supistamaan tuotantoaan Suomessa, arviot tulevista energiatarpeista on pantava uusiksi. Tosin teollisuus uskoo, että taantumasta huolimatta sähkön kulutus kasvaa jatkossa vuosittain parin prosentin vauhdilla.

Sähköstä tuodaan rajojen takaa vuosittain 10–20 prosenttia. Osuutta pidetään liian suurena. Mikäli riskistä halutaan eroon, on rakennettava lisää omaa kapasiteettia, vaikka kulutusennusteisiin sisältyy merkittäviä epävarmuuksia.

Suomi ei ole immuuni vaatimuksille torjua kasvihuonekaasujen päästöjä. Metsäteollisuus on tuotantoratkaisuillaan parantanut Suomen energiatasetta, mutta miten käy, jos tätä teollisuutta ajetaan enenevästi alas?

Yhtälöä, jossa sähkön tuotantokapasiteettiin on tulossa ammottava aukko, tuontiriippuvuutta halutaan pienentää ja ympäristövaatimukset kiristyvät, on vaikea ratkaista tuulivoimaan nojaten. Kulutusennusteiden epävarmuudesta huolimatta tarvitaan energiatuotantoon vakautta, jonka nojaan niin yritykset kuin kuluttajatkin voivat rakentaa tulevaisuuttaan. Markkinavoimat ovat renki, eivät isäntä päätettäessä lisäydinvoimasta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva