Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

18.8.2009 - Hallitus suosii talouden kovia arvoja

Sosiaali– ja terveysalan ammattilaiset kummastelevat Vanhasen hallituksen arvovalintoja. Hallitusohjelmassa kilpailukyky mainitaan 38 kertaa, hyvinvointivaltiota ei kertaakaan. Talouden arvot ovat tulleet yhteisvastuun ja riskien jakamisen, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tilalle.

Rahat loppuvat aina, kun niitä pitäisi sijoittaa lisää sosiaali– ja terveyspalveluihin elettiinpä talouskasvun tai taantuman aikaa. Tämä Sosiaali– ja terveysturvan keskusliiton STKL:n puheenjohtajan Raimo Lindbergin kommentti pelkistää nykytilanteen, mutta samalla se luonnehtii osuvasti hallituksen arvovalintoja.

Hän on oikeassa myös muistuttaessaan, että keskustelu hyvinvointivaltion kriisistä on vallan väline. Hallitus käyttää valtaa arvojensa mukaisesti. Valitettavasti se kohtelee kovimmin yhteiskunnan huono–osaisia. Hallitus ei ota huomioon ”sosiaalisten kustannusten katoamattomuuden lakia”.

Jos ehkäisevästä työstä säästetään, kustannukset siirtyvät korjaavaan työhön. Sen pettäessä poliisille, vartiotoiminnalle ja muille kontrollitoimille joudutaan hankkimaan vähintään samat resurssit. Sosiaaliturvaan voidaan soveltaa samaa ajatusta kuin työttömyyteenkin: ennaltaehkäisy käy edullisemmaksi kuin jälkien korjaaminen.

Sosiaali– ja terveysmenoja kannattaisi tarkastella investointeina, joiden avulla vaikeimmassa asemassakin olevat uskaltavat ottaa kiinni riskejä sisältävistä työllistymismahdollisuuksista. Se elvyttää Lindbergin mielestä yhteiskuntaa sekä sosiaalisesti että taloudellisesti.

Tärkeää on välttää tässä taantumassa toistamasta edellisen virheitä. Silloisten menosäästöjen laskua joudutaan maksamaan edelleen. Talouden arvoja korostava hallitus muodostaa riskin, ettei mitään olisi opittu.

Hallitus siirtää vastuuta kuntiin ja vetoaa, etteivät ne leikkaisi palveluitaan. Vetoaminen ei riitä, vaan kunnat tarvitsevat nyt tukea selvitäkseen pahimman kriisin yli. Vaikka olisi tottakin, etteivät kunnat ole onnistuneet pitämään nousukauden aikana menojaan kurissa, avun kieltäminen sen perusteella on edesvastuutonta. Talous tulee tasapainottaa seuraavan kasvuvaiheen aikana, ei silloin, kun sen toteutuksen maksajiksi joutuvat jälleen yhteiskunnan heikompiosaiset.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva