Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

14.8.2009 - Venäjän maine kärsii ihmisoikeusmurhista

Venäjän kansainvälistä mainetta murentavat ratkaisemattomat, ihmisoikeuksia korostaneiden kansalaisten murhat. Selvittämättömien surmatapausten lista on surullisen pitkä.

Toimittaja Anna Politkovskaja surmattiin vajaa kolme vuotta sitten. Tämän vuoden tammikuussa kokivat saman kohtalon hänen kollegansa Anastasia Barburova ja lakimies Stanislav Markelov.

Tunnettu ihmisoikeusaktivisti Natalia Estemirova surmattiin heinäkuussa Tshetsheniassa. Tällä viikolla menetti salamurhaajan toimesta henkensä Pelastakaa sukupolvi– järjestön johtaja Zarema Sadulajeva ja hänen aviomiehensä.

Surmatut tunnetaan ihmisoikeusloukkauksia koskevista tutkimuksistaan Pohjois–Kaukasiassa. Tutkimukset ovat kohdistuneet viranomaisten toimintaan, mikä on osoittautunut vallanpitäjille kiusalliseksi. Murhasarja osoittaa, että väkivaltaa käytetään Venäjällä systemaattisesti pelotteluun. Tarkoitus on vaientaa järjestelmän arvostelijat ja epäkohtien paljastajat.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen otti ihmisoikeustilanteen esille tavatessaan Venäjän johtoa tällä viikolla. Halosen viesti oli, ettei näin voi jatkua. Euroopan unioni vaati keskiviikkona, että Venäjän on selvitettävä ihmisoikeusaktivistien murhat ripeästi.
Vaikka ulkopuolisten painostuksella näyttää olevan vähän, jos ollenkaan vaikutusta venäläisviranomaisten toimintaan, sitä ei pidä lopettaa. ETYK:n kolmannesta, aikoinaan vähäisenä pidetystä ihmisoikeusjulistuksesta kasvoi tekijä, joka osaltaan oli kaatamassa totalitaarista hallintoa Itä–Euroopassa. Sitkeällä työllä vaikutetaan myös ihmisoikeuksien puolesta Venäjällä.

Kansainvälisessä poliittisessa päiväjärjestyksessä ihmisoikeudet eivät ole kärkisijalla. Taloudelliset tekijät kävelevät niiden ylitse. Venäjän energia ja Kiinan kasvava talousmahti saavat monet maat ummistamaan silmät näissä maissa tapahtuneilta ihmisoikeusrikkomuksilta.

Ihmisoikeuskysymykset eivät kenties olleet presidentti Halosenkaan vierailun kärkiteema, mutta hän osoitti, miten hyvät henkilökohtaiset suhteet mahdollistavat toiselle osapuolelle hankalien asioiden käsittelyn rakentavasti, ilman vastakkainasettelun korostumista. Pienet toimijat voivat kansainvälisessä ympäristössä kolkuttaa isompiensa omaatuntoa, kun oma omatunto on puhdas.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva