Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

13.8.2009 - Puoluerahoituksen pelisääntöihin on saatava ripeästi uudistus

Rahoituksen epäselvät pelisäännöt heittävät varjon puoluetoiminnan ylle. Rahoituslähteitä koskevat toistuvat paljastukset saavat helposti ajattelemaan, että puoluetoiminnassa on jotakin mätää, jos toiminnan rahoitusta on syytä salailla.

Kansalaisten epäilyksille ovat puolueet itse antaneet aihetta. Avoimuus ja läpinäkyvyys ovat liian kauan olleet pelkkiä korulauseita. Villinä julkisuudessa vellova keskustelu vauhdittaa toimia tilanteen korjaamiseksi.

Suomessa demokratia toteutuu pitkälle puolueiden kautta. Toiminta vaatii rahaa. Pelkästään vapaaehtoisten voimien varassa ei yksikään puolue pysty toimimaan. Vaalit toistuvat tiheään, sillä Suomessa ei ole tapana käydä eduskunta– ja kunnallisvaaleja samana päivänä, kuten esimerkiksi Ruotsissa. Kampanjat nielevät rahaa. Puolueet ja ehdokkaat tarvitsevat näkyvyyttä, jota hankitaan mediasta rahalla. Sitä tarvitaan nykyisellään niin paljon, että voidaan perustellusti kysyä, onko kansalaisten yhdenvertaisuus jo mennyt. Jos vastaus on myönteinen, harkintaan on syytä ottaa paluu pitkiin listoihin.

.000Eduskunnan vuonna 1966 säätämä laki puoluetuesta toi avoimuutta rahoitukseen, mutta puolueiden rahantarve on niistä ajoista kasvanut, ja keinot hankkia rahaa moninaistuneet. Ikävä kyllä avoimuus ja läpinäkyvyys eivät ole kasvaneet samassa suhteessa. Salailusta, vaikka se ei olisi edes tietoista, joudutaan maksamaan hintaa politiikan uskottavuuden menetyksenä. Näillä eväillä äänestysintoa ei saada vaaleissa nousemaan. Maaperää vain muokataan populistisille protesteille.

Puolueiden rahalähteitä koskevien paljastusten vyöry pohjustaa tehokkaasti vaalirahoitusta pohtivan työryhmän työtä. Tarve avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisäämiseksi on käynyt ilmiselväksi.

Puolueiden taloudellinen tukeminen ei ole rikollista toimintaa, tuli tuki sitten yrityksiltä tai ammattiyhdistysliikkeeltä. Kun vaaleissa ehdokkaana olevan henkilön rahalähteistä on mustaa valkoisella, äänestäjät voivat käyttää myös näitä tietoja arvioidessaan ehdokasta ja hänen yhteiskunnallisia sidoksiaan.

Vaikka rahoitustietojen pidättyvä julkistaminen ei ole rikkonut lakia, on salailulla tehty karhunpalvelus politiikan uskottavuudelle. Pelisäännöt on uudistettava nopeasti vastaamaan tämän ajan arvoja.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva