Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.8.2009 - Takaisin yhteiskunnan kehittäjän paalupaikalle

Sosialidemokraatteja karvastelee katsoa sivusta, kun yhteiskuntaa käännetään kohti eriarvoisuuden kasvua. SDP on ikänsä toiminut oikeudenmukaisuuden puolesta.

Puolueen juhliessa 110 vuoden taivaltaan eräät sen alkuaikojen tavoitteista ovat nousseet taas ajankohtaisiksi. Pitkään ajateltiin, että yli sata vuotta sitten laaditut tavoitteet olisi jo saavutettu. Kaikki saavutukset eivät valitettavasti ole osoittautuneet pysyviksi. Oikeistopuhurit ovat pyyhkineet kumoon esimerkiksi osan jo maksuttomina saaduista hyvinvointipalveluista.

Puhurit eivät laannu ennen kuin SDP on hankkinut takaisin kärkipaikkansa yhteiskunnan kehittäjänä. Siihen se tarvitsee aseman eduskunnan suurimpana puolueena. Silloin se voi neuvotella hallitusohjelmaan tavoitteet, jotka tukevat yhteiskunnan oikeudenmukaista kehittämistä ja ovat muutenkin puolueen arvojen mukaisia. Hallitusvalta on keino, ei itsetarkoitus.
Oikeudenmukaisuudelle on taas kysyntää, kun vuoden 2011 vaalien jälkeen neuvotellaan uudesta hallituksesta. Jo nyt tiedetään, että hallituksen on otettava niskalenkki valtion velkaantumisesta. Kysymys on siitä, tehdäänkö se oikeudenmukaisesti vai eriarvoisuutta lisäten. Sosialidemokraattien on jo ennen vaaleja tehtävä selväksi oma vaihtoehtonsa.

Runsas vuosisata sitten maksuton opetus ja ”lääkäriapu” nousivat keskeisiksi tavoitteiksi kuten yhtäläinen ääni– ja vaalioikeuskin. Ne onnistuttiin varsin pitkälle toteuttamaan SDP:n myötävaikutuksella.

Hämmentävää on, että sama puolue arvioidessaan nykytilannetta joutuu ottamaan esille samat tavoitteet. Maksuton opetus kaikissa kouluissa ei ole enää itsestäänselvyys puhumattakaan maksuttomuudesta lääkäripalveluissa tai oikeudenkäynnissä.
Yhtäläinen vaalioikeuskin horjuu. Poliittisesta kampanjoinnista on tullut niin kallista, ettei siihen ole kaikilla mahdollisuuksia.

Yhdenvertaisuus on kokenut pahan kolauksen myös silloin, kun kunnat eivät ole pystyneet tuottamaan kaikkia niiden tehtäväksi osoitettuja hyvinvointipalveluja. Harkittavaksi nouseekin tällaisten palvelujen ottaminen uudelleen valtion haltuun. Se auttaisi palauttamaan kansalaisten yhdenvertaisuuden.

Politiikkaa tehdään ajassa. Menestymisen ehto on tunnistaa yhteiskunnan kipukohdat ja keinot niiden lievittämiseksi. Perusarvojaan SDP voi toteuttaa siinäkin työssä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva