Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

7.8.2009 - Kansalaiset haluavat oikeudenmukaista verotusta


Suomalaiset eivät ole järin tyytyväisiä verotukseensa. YLE Uutisten teettämä mielipidekysely toi esille toiveen saada hyvätuloiset ja varakkaat nykyistä enemmän kantamaan vastuuta julkisten palvelujen rahoituksesta. Verotuksessa voitaisiin myös siirtää painopistettä kulutusverojen suuntaan.

Mielipiteissä näkyy vahva halu saada verotus oikeudenmukaiseksi. Kyselyn mukaan kaikkein eniten haluttiin kiristää vapaan autoedun verotusta samalla kun monilapsisen perheen verotaakkaa oltiin laajasti valmiita keventämään.

Kansalaiset asennoituvat pohjimmiltaan siten, että verotus on paitsi keino rahoittaa palveluja myös keino tasata tuloeroja. Verojen ja maksukyvyn tulisi kulkea nykyistä paremmin käsi kädessä. Esimerkiksi suurista pääomatuloista ei kerry kunnille verotuottoja, vaikka myös äveriäät kansalaiset ovat hyötyneet kuntien palveluista.

Hallitustasolla kansalaisten toiveet ovat hyttysen ininää. Vanhasen toinen hallitus suosi hyvätuloisia veronkevennyksillään. Talouskriisi pakottaa velkaantuneen valtion lähivuosina paikkaamaan kirstuaan veronkiristyksillä. Oikeudenmukaisuuden näkökulmasta pitäisi taakan painopistettä siirtää hyväosaisten suuntaan. Siinä mitataan nykyhallituksen seuraajan oikeudentunto.

Arvonlisävero tuottaa valtion kassaan tänä vuonna vajaat 15 miljardia euroa, ja lähes yhtä paljon kertyy tuloverotuottoja. Tuloverojen suurimmat maksajat ovat keskituloiset. Vaikka hyvätuloisten veroruuvia kiristettäisiin, se ei riitä täyttämään valtion kasvavia tarpeita, koska heidän lukumääränsä on niin paljon keskituloisia pienempi. Oikeudenmukaisuutta on silti perusteltua harjoittaa.

Arvonlisävero peritään tuotteiden hinnassa kaikilta samansuuruisena. Pienituloinen maksaa suhteellisesti enemmän kuin suurituloinen. Kulutusverotuksen kiristäminen ei siten ole linjassa oikeudenmukaisuuden kanssa, vaikka se saakin kansalaisilta tukea.

Vanhasen hallituksen verolinja on omiaan voimistamaan seuraavan vaalikauden ongelmia rahoittaa julkisia palveluja. Niistä ei selvitä ilman hyvää työllisyyttä. Sitä kannattaa vaalia verotuksenkin avulla. Tilkitsemällä harmaan talouden verovuodot padottaisiin samalla merkittävästi paineita kiristää veroruuvia.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva