Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

6.8.2009 - Kalliomäki asetti riman korkealle

Vajaan kahden vuoden kuluttua Suomen peräsimessä on uusi hallitus. Eduskuntavaalit 2011 ratkaisevat, mitkä puolueet käyvät yhteistyöhön. Kansanedustaja Antti Kalliomäki (sd.) rakentaisi hallituksen SDP:n varaan, ja kaveriksi kävisivät muut puolueet keskustaa ja kokoomusta lukuun ottamatta (Uutispäivä Demari 3.8.).

Kalliomäki katsoo, että SDP:n ja nykyisten päähallituspuolueiden näkemyserot niin verotuksesta, sopimusyhteiskunnasta kuin kolmikannastakin ovat sovittamattomia. Hallituksen hyvätuloisia suosiva kokoomusvetoinen veropolitiikka on ollut SDP:n kritiikin kohteena pitkään. Eikä ole unohtunut pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hiihtoladulla saama päähänpistokaan korottaa eläkeikää piittaamatta hyvistä pöytätavoista, joilla eläkeratkaisut on tavattu tehdä laajapohjaisesti sopien. Kalliomäen ajattelulle ei ole vaikea löytää perusteluja.

Jotta SDP pääsisi asemaan, jossa se voi valita hallituskumppaninsa, tarvitaan äänestäjiltä vahva mandaatti. Matemaattinen mahdollisuus muodostaa enemmistöhallitus ilman keskustaa ja kokoomusta voi vaaleissa aueta, mutta se edellyttää selvää tappiota näille kahdelle puolueelle. Nyt niillä on yhteensä 102 paikkaa eduskunnassa.

Kalliomäki haluaa murtaa ajattelun, että kaksi kolmesta suuresta puolueesta toimii yhteistyössä hallituksessa ja yksi on aina ulkopuolella. Ei asetelma mikään itsestään selvyys olekaan, vaikka niin on useasti menetelty.

Uusi hallitus joutuu setvimään edeltäjänsä perinnön, joka tuskin ilahduttaa saajaansa. Alijäämäinen julkinen talous, hyvinvointipalvelujen horjuva tulevaisuus ja veronkorotukset nousevat asialistalle.

Siinä missä kokoomuksen ja keskustan uskottavuus jälkiensä siivoojina horjuu, SDP:llä on tilaisuus tarjota vaihtoehto. Se edellyttää uskottavia poliittisia linjauksia, joissa korostuvat oikeudenmukaisuus, huolenpito heikompiosaisista, kaiken kaikkiaan yhteiskunnallinen solidaarisuus. Pesäero nykyiseen hallitukseen, ja uusi parempi vaihtoehto on tehtävä niin selväksi, ettei niistä jää äänestäjien mieleen pienintäkään epäselvyyttä.

Kalliomäki tietää, ettei ilman riskiä voi voittaa. Hänen esityksensä riski on hallituspohjan lukitseminen etukäteen ilman tietoa SDP:n vaalimenestyksestä. Riskin välttämiseksi tarvitaan erittäin hyvä vaalitulos.

Rima on asetettu korkealle.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva