Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

4.8.2009 - Ongelmien väistely käy kalliiksi

Valtio tarvitsee budjetin tasapainottamiseksi noin 13 miljardia euroa velkaa ensi vuonna. Talouskriisi supistaa verotuottoja, mutta lisää menoja. Aukko täytetään lisävelalla.

Hallitus on vastuussa budjetin tasapainosta, mutta myös siitä, minkä vuoksi alijäämä kasvaa tavalla, jonka seurauksia valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) kuvailee sanomalla, että Suomi taiteilee velkaantumisen ja ylivelkaantumisen rajalla. Valtion tulopohja on rapautunut. Vastuu siitä ei ole yksin nykyisellä hallituksella, mutta se istuu nyt vallassa ja sen pitäisi toimia, ettei velkatarve karkaa käsistä. Ongelmat sysätään kuitenkin seuraavalle hallitukselle ja kuntien kannettavaksi.

Nyt olisi aika ryhtyä vakavasti korjaamaan harmaan talouden aiheuttamia menetyksiä. Ne arvioidaan pariksi miljardiksi euroksi. Esimerkiksi käännetyn arvonlisäverojärjestelmän avulla valtio voisi paikata taskujaan 150 miljoonalla eurolla. Monessa maassa käytössä oleva menettely on osoittautunut toimivaksi. Meillä hanke on pysähtynyt Kataiseen ja elinkeinoministeri Mauri Pekkariseen (kesk.).

Avoimin mielin hallituksen kannattaisi harkita myös ajatusta kansainvälisestä valuutansiirtoverosta. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen arvioi, että yksin Helsingin pörssiin kohdennettu vähäinen 0,5 prosentin suuruinen varainsiirtovero voisi tuottaa noin 1,5 miljardia euroa. Työllisyyden ja peruspalvelujen rahoitukseen se olisi tuntuva lisä.

Tulopohjan vahvistaminen ei näytä innostavan hallituspuolueita. Ne ovat päättäneet siirtää ikävyydet seuraajalleen. Ikävyydet tarkoittavat veron korotuksia, kenties myös menoleikkauksia. Tulovero ja arvonlisävero tuovat tämän vuoden budjetin mukaan valtaosan, 64 prosenttia, valtion tuloista. Mikäli velkaantumista halutaan hillitä, korotuksia tarvitaan näihin veroihin.

Sen vuoksi on hölmöläisten hommaa ryhtyä juuri nyt alentamaan ruoan arvonlisäveroa, koska alennuksen myönteisiä vaikutuksia on syytä epäillä ja koska jo hetken päästä on kuitenkin taas pakko kiristää verotusta.

Hallitusta on syytä muistuttaa myös verotuksen tarkoitusperistä. Sitä tarvitaan tuloerojen tasaamiseen ja verotus perustuu veronmaksukykyyn. Molemmat näyttävät unohtuneen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva