Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

31.7.2009 - Ryöstöretki yhteiselle kassalle

Palvelusetelilaki tulee voimaan huomenna. Alun alkaen ristiriitaisia tunteita herättänyt laki laajentaa setelien käyttömahdollisuuksia. Aiemmin niitä on voitu käyttää lähinnä kotipalveluissa ja kotisairaanhoidossa. Uuden lain myötä koko sosiaali– ja terveydenhuolto tulee setelien piiriin.

Kukin kunta ratkaisee itse, ottaako se setelit käyttöön vai ei. Ja vaikka kunta päätyisikin seteleihin, kuntalaisen ei ole pakko ottaa niitä vastaan, jolloin kunnan on järjestettävä kieltäytyjälle vastaava palvelu jollakin muulla tavalla.

Kunta määrittelee rahallisen arvon palvelusetelilleen, joka käy maksuvälineenä kuntalaisen hankkiessa tarvitsemiaan palveluja. Setelin käyttökohteita ovat esimerkiksi terveyspalvelut, päivähoito, hammashoito sekä vanhus– ja vammaispalvelut.
Setelien puoltajat katsovat, että järjestelmä lisää palvelun tarvitsijain valinnanvapautta ja lyhentää potilasjonoja.

Palvelusetelilaki on puhtaan ideologinen ratkaisu, jonka perimmäisenä tarkoituksena on heikentää julkisen sektorin toimintaedellytyksiä. Se siirtää julkista rahaa yksityiselle sektorille. Mikään kaunopuhe ei muuta tätä tosiasiaa. Jokainen euro, joka menee yksityisten palveluntuottajien taskuihin, on pois julkisten palvelujen kehittämisestä.

Vanhasen porvarihallituksen kuvaan sopii, että tämäkin uudistus suosii hyvätuloisia. Se avaa hyväosaisille oikotien, ja vieläpä kunnan tuella, palvelujen käyttäjiksi.

Setelit uhkaavat kasvattaa eriarvoisuutta. Kunta päättää setelin arvon, ja kuntien panostukset todennäköisesti vaihtelevat paljon. Palvelun käyttäjät joutuvat eriarvoiseen asemaan sen perusteella, missä asuvat. Jos setelin arvoa ei sidota käyttäjän tuloihin, se lisää eriarvoisuutta kunnan sisällä.

Hallitus ajoi palvelusetelilakia kovalla kiireellä tarjoten sitä pelastukseksi terveydenhuollon ongelmiin. Valitettavasti seteleistä ei ole puutteiden korjaajaksi. Ne vievät rahaa kunnan budjetista yksityiselle sektorille, kun tarve olisi kehittää ensisijaisesti kunnallista perusterveydenhuoltoa. Tavallisen kuntalaisen näkökulmasta hallituksen tärkeysjärjestys on väärä. Yksityisiä suosimalla romutetaan kunnallisten palvelujen kehittämisedellytykset.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva