Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

30.7.2009 - Vaikeuksien kautta ikävyyksiin

Paras terä Vanhasen porvarihallitukselta työttömyyden torjunnassa tylsyi, kun se luotti veronalennuksien elvyttäviin vaikutuksiin ja hassasi niihin varat, joita olisi tarvittu ensi vuoden ongelmien taltuttamiseen. Työttömyysaste nousee yli 10 prosentin, työttömien määrä yli 300!p000:n, mutta hallitus lupailee budjettivalmistelujen tiivistyttyä vain parin sadan miljoonan satsausta erilaisiin elvytystoimiin. Tarpeeseen nähden se on auttamattoman vähän.

Lisäykset ovat kuitenkin kiven alla. Valtiovarainministeriön mukaan valtio velkaantuu tänä ja ensi vuonna runsaat 20 miljardia euroa lisää. Verotuotot supistuvat, mutta menot kasvavat.

Syynä on työllisyyden heikkeneminen, mikä luo talouteen tuon ikävän saksiliikkeen. Se ei ole voinut tulla yllätyksenä, sillä kokemuksia vastaavista ongelmista löytyy enemmän kuin tarpeeksi vajaan parin vuosikymmenen takaa. Samoin tietoa, että yhteiskunnalle työttömyyden ehkäisy tulee edullisemmaksi kuin sen hoito.

Tähän ei ole tultu sattumalta. Hallitus ainoastaan tekee ideologiansa mukaista politiikkaa, jonka jäljiltä heikompiosaisten asema heikkenee ja hyväosaisten paranee. Talouskriisi vain kärjistää tämän asetelman. Sitä ei lievitä lupaus, ettei kansaneläkkeitä eikä työttömyysetuuksia alenneta, vaikka indeksitarkistukset antaisivat siihen perusteet.

Hallituksen veronkevennyslinjan ”konkurssista” kertoo kokoomusvaikuttaja Ben Zyskowiczin ajatus lykätä ruuan arvonlisäveron kevennystä. Veropohjan vähittäin tapahtuneen nakertamisen seuraukset kasaavat hallitukselle ongelmia, joita sen on vaikea ratkaista ideologiansa vuoksi. Työttömyyden kasvun ehkäisemiseen sillä ei ole eväitä, eikä rahaa hoitaa kunnolla kasvun seurauksia.

Näin edetään vääjäämättä kohti veronkorotuksia ja menoleikkauksia. Tiedetään, että ne osuvat kipeimmin heikompiosaisiin, mutta ylettömästä oikeudenmukaisuudesta Vanhasen hallitusta ei ole tähänkään asti tarvinnut syyttää.

Muutamat valonpilkahdukset maailmantaloudesta eivät riitä vakuuttamaan, että talouskriisin pohja olisi varmasti ohitettu. Budjetti joudutaan rakentamaan epävarmoille odotuksille. Viime vuonna pahaan ylioptimistisuuteen sortuneella hallituksella on nyt suuri riski koukata yhtä pitkälle pessimismin puolelle. Ei siitäkään mitään hyvää seuraa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva