Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

28.7.2009 - Vastuunkantoon sisältyy riskejä

Suomella on parisen sataa rauhanturvaajaa Afganistanissa, jossa valmistaudutaan elokuun 20. pidettäviin presidentinvaaleihin. Niiden alla levottomuudet ovat runsastuneet. Suomalaisjoukot ovat joutuneet turvautumaan aseisiin, vaikka joukkojen toiminta–alue sijaitsee yleensä rauhallisena pidetyssä Pohjois-Afganistanissa.

Presidentinvaalien on otaksuttukin voimistavan levottomuuksia. Vaalien turvaamiseksi kansainvälisten Isaf–joukkojen määrää on tilapäisesti lisätty, suomalaisiakin on lähes kaksinkertaisesti aiempaan vahvuuteen verrattuna.

Afganistanin turvallisuustilanne on heikko. Taleban–hallinnon kaatumisen jälkeinen aika on kansainvälisistä rauhanturvaajista huolimatta ollut sekasortoa. Se näyttää vain yltyvän vaalien lähestyessä.

Onnistuneet vaalit voisivat vahvistaa maan heiveröistä demokratiaa Sen tietävät nykyhallinnon vastustajat, jotka yrittävät kaikkensa brutaalia väkivaltaa myöten estääkseen vaalien sujumisen. Rauhaturvaajat joutuvat todella koville yrittäessään suojata äänestystapahtumaa.

Väkivallan yltyminen Afganistanissa lisää suomalaisjoukkojen riskejä, vaikka niihin varauduttaisiin miten huolellisesti tahansa. Tätä lienee miettinyt eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Juha Korkeaojakin (kesk.) esittäessään, että suomalaisjoukkojen määrää harkittaisiin vaalien jälkeen. Hän pitäisi määrän korkeintaan sadassa, ja vahvistaisi Suomen panosta siviili– ja kehitysyhteistyössä vakauden lisäämiseksi Afganistanissa.

On epärealistista ajatella, että Afganistan rauhoittuisi ilman ulkopuolisia voimatekijöitä. Yhtä epärealistista on, että ilman siviiliyhteiskunnan voimistumista kansainvälisen yhteisön läsnäolo maassa voisi päättyä.

Suomella on velvollisuutensa kansainvälisen yhteisön jäsenenä. Sotilaallinen panoksemme ei ratkaise Afganistanin kohtaloa, mutta se on vastuunkantoa vakaudesta ja turvallisuudesta. Taakan painosta päätämme itse.

Korkeaojan mainitsema siviili– ja kehitysyhteistyö ei onnistu kovin väkivaltaisissa oloissa. Jos sotilaallisen voiman roolia Afganistanissa saadaan pienennetyksi, avautuu mahdollisuuksia siviilihankkeille. Tällöin on aika punnita rauhanturvaamisen ja kehitysyhteistyön keskinäisiä painotuksia Suomen toiminnassa Afganistanissa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva