Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

24.7.2009 - Uusi työelämä vaatii uudet pelisäännöt

Toimihenkilöliitto ERTO:n puheenjohtaja Tapio Huttula käynnisti esityksellään pätkätyöläisten vuosilomapankista keskustelun uuden työelämän epäkohdista. Uudella työelämällä hän tarkoittaa vuokratyöläisten, pätkätyöläisten, määrä– ja osa–aikaisten, työsuhteen ulkopuolella työskentelevien freelancereiden, yksin yrittäjien ja yksin työtä tekevien ammatinharjoittajien asemaa työelämässä.


Yhteistä näille ryhmille on hänen mukaansa työn epäsäännöllisyys ja eläminen epävarmuudessa. Turvattomuus kuuluu heidän arkeensa. Ei ole väärin verrata tätä tilannetta ongelmiin, joiden ratkaisemiseksi ammattiyhdistysliike aikoinaan syntyi. Sen vuoksi on luontevaa, että se toimii nytkin keihäänkärkenä haettaessa parannuksia työmarkkinoiden heikompiosaisten asemaan.


Lomapankki yhdenmukaistaisi pätkätyöläisten ja vakinaisessa työsuhteessa olevien työehtoja. Ajatus on, että myös lomapäivien kertymä yhtenäistetään. Huttulan ehdotus on saanut tukea palkansaajakeskusjärjestöiltä, ja yhdessä työministeriön kanssa ryhdytään selvitystyöhön. Sen tulokset on tarkoitus niveltää osaksi esityksiä työurien pidentämisestä.


Lomapankin ideana on mahdollistaa yhtäjaksoinen loma pätkätyöläiselle, vaikka työnantajat vaihtuvatkin. Jos työnantajat haluavat pitää huolta väestään, ideaa kannattaa selvittää ennakkoluulottomasti, vaikka yritykset pelkäävätkin kustannusten nousua. Niiden vastapainoksi voi saada jotakin paljon rahaa korvaamattomampaa, sitoutunutta henkilöstöä.


Uuden työelämän tuomat muutokset eivät ole raivanneet vielä tietään lainsäädäntöön. Se on tehty toistaiseksi voimassaolevien työsuhteiden näkökulmasta. Kuitenkin epätyypillisiksi nimetyt työsuhteet ovat runsastuneet jo käytännössä tyypillisiksi työsuhteiksi. Silti työsuhteita koskevat pelisäännöt ovat erilaiset.


Kysymys on siitä, että mm. työsopimuslakiin, vuosilomalakiin ja työttömyysturvalakiin tarvitaan muutoksia, jotta erilaisia työsuhteita käsiteltäisiin yhdenmukaisesti. Urakka ei ole helppo.


Ay–liikkeen edunvalvonta rakentuu pitkälle perinteisen työsuhteen pohjalle. Uuden työelämän edustajat tunnistavat tämän. Ammatillinen järjestäytyminen ei silloin houkuttele.


Ongelma on tiedostettu. Seuraava askel otetaan, kun ay–liike lähtee ennakkoluulottomasti uudistamaan työelämän pelisääntöjä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva