Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

23.7.2009 - Työttömyys uhkaa karata hallituksen käsistä

Alkuvuoden työllisyyskehitys näyttää toteuttavan pahimmat pelot työttömyyden kasvusta. Avoimen sektorin ongelmat viennin ja rakentamisen vähentymisen seurauksena alkavat heijastua palveluihin ja myös julkiselle sektorille. Työttömyys lisääntyy kautta maan. Sen kurimukseen ovat joutuneet enenevästi nuoret ja naiset, kun aikaisemmin kolhituiksi joutuivat pääasiassa miehet.

Tuore työministeri Anni Sinnemäki (vihr.) joutui ensi töikseen myöntämään, että tilanne on vakava eikä helpotusta ole näköpiirissä. Työttömyys jatkaa kasvuaan vielä tänä ja ensi vuonna. Tilanteen korjaantumiseen tarvittaisiin vientiteollisuuden ja rakentamisen voimakas piristyminen.

Harmillisesti hallitus on hukannut etsikkoaikansa. Se reagoi liian hitaasti talouskriisin tuloon, käytti valtiontalouden pelivaraa työllisyyden näkökulmasta tehottomiin veronkevennyksiin, ja valittaa nyt, että talouden elvyttämiseksi joudutaan ottamaan velkaa.

Sitä niittää, mitä kylvääkin.

Hallitus on politiikkansa vanki, eikä sen liikkumatila ole rajaton. Tärkeää on kohdentaa toimet oikein. Työvoimahallinnon voimavarat tarvitaan auttamaan työttömiä tai työttömyyden uhkaamia uuteen alkuun. Resurssien leikkaaminen valtion tuottavuusohjelman nimissä tuottaa tässä tilanteessa enemmän kustannuksia kuin säästöjä. Esimerkiksi muutosturvan laajennus jää kuolleeksi kirjaimeksi, jos ei ole riittävästi henkilökuntaa sitä toteuttamassa.


Kuntien paineet pitää yllä työllisyyttä alkavat käydä yli voimien. Hallitus sivuutti aikanaan niiden tarpeet, ja nyt kun menojen kasvu yhdistyy tulojen supistumiseen, kunnat ovat voimattomia estämään työttömyyden lisääntymistä. Ongelma palaa hallituksen pöydälle, mutta entistä pahempana. Silti siihen tarvitaan apua.


Velalla elvytettäessä jokaisen euron paikka tulee harkita tarkkaan. Paras sijoitus tehdään, kun raha käytetään tulevaa kasvua tukevasti. Infrastruktuurin kohentaminen tuo pitkäkestoisia hyötyjä, rakentamisen elvyttäminen taas nopeita työllisyysvaikutuksia. Molempia tarvitaan.


Ensi vuoden budjetti on rakennettava työllisyyttä etusijalla pitäen. Tukena on syytä käyttää vielä tänä vuonna lisäbudjettia.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva