Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

21.7.2009 - Liian hyvää ollakseen totta

Suomen hyvä menestys kansainvälisissä korruptiota tutkivissa vertailuissa antaa liian siloisen kuvan tilanteesta. Korruption kitkemiseksi työtä tekevän Transparency Internationalin viimeisimmässä vertailussa Suomi sijoittui viidenneksi oltuaan sitä ennen ykköspaikalla. Sotkut vaalirahoituksessa pudottivat sijoitusta. Niihin on kiinnitetty huomiota muuallakin, esimerkiksi OECD ja Euroopan neuvoston korruptionvastainen toimielin Greco ovat moittineet Suomea asiasta.


Transparencyn vertailun heikkous on sen yksipuolisuus. Siinä kartoitetaan lähinnä viranomaisten toimintaa. Suomen osalta tulos on, että viranomaisia ei lahjota. Korruption kuva on kuitenkin paljon laajempi. Valtionsyyttäjä Jukka Rappe on arvioinut (TS 19.7.), että valtaosa korruptiosta jää piiloon. Hän viittaa siihen, että esimerkiksi elinkeinoelämän lahjusrikokset ovat usein sidoksissa johonkin laajempaan rikoskokonaisuuteen, jolloin ne eivät näy tilastoissa.


Suomalaista korruptiota tutkineet ovat päätyneet näkemykseen, jonka mukaan korruption ydin löytyy erilaisista hyvä veli –verkostoista. Siellä ei aina liikutella rahaa, vaan vaikkapa näyttäviä yhteiskunnallisia tehtäviä, arvonimiä tai hyviä työpaikkoja. Ongelma on osoittaa tällainen toiminta korruptioksi. Yhteistyö ja kiitollisuudenvelkaa voivat olla korruptiota, vaikka niitä on käytännössä lähes mahdotonta näyttää toteen ja siten varmentaa rikoksiksi.


Moitteita Suomelle tuoneet vaalirahoitussotkut osuvat ongelman ytimeen. Liikemiehet halusivat varmistaa rahoillaan porvarihallituksen maahan. Puolueiden vaalituki ei ole kiellettyä, mutta epäilyttäviä kytköksiä epäiltiin syntyneen, koska tukea koetettiin salailla.


Avoimuus ja päätöksenteon läpinäkyvyys ovat tutkijoiden mielestä lähes ainoita keinoja ajaa korruptio ahtaalle. Tästä näkökulmasta vaalirahoituksen avaaminen käy yhä tarpeellisemmaksi. Piiloon jäävät sidonnaisuudet myrkyttävät demokratiaa.

Lainsäädäntöä kehittämällä korruption käyttämiä porsaanreikiä pystytään tukkimaan. Hyvät lait eivät yksin riitä. Tuekseen ne tarvitsevat kansalaisyhteiskunnan, joka ei hyväksy korruptiota, ja joka on sisäistänyt päätöksenteon avoimuuden ja läpinäkyvyyden.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva