Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

17.7.2009 - Sikaflunssa arkipäiväistyi, mutta epidemian uhka jäi

Sikainfluenssan noustua huhtikuussa julkisuuteen Meksikossa tautia pidettiin hengenvaarallisena, ja varotoimet sen leviämisen estämiseksi pantiin vireille. Ne osoittautuivat riittämättömiksi. Muutama kuukausi myöhemmin epidemia on maailmanlaajuinen.

Suomessakin on varmennettu pitkälle toistasataa tautitapausta. Enää ei ole kyse pelkästään ulkomailta tuodusta tartunnasta. Tauti leviää jo myös kotimaassa saadun tartunnan seurauksena.

Sairastuneiden määrä kasvaa sellaista vauhtia, että kaikkia epäilyjä ei enää ennätetä varmentaa laboratoriotutkimuksin sikainfluenssaksi. On pakko siirtää painopiste taudin ehkäisystä sen hoitoon.

Sikainfluenssan nopea leviäminen maailmalla osoittaa, miten vaikeaa epidemian ehkäisy voi olla. Kansainväliset kontaktit ovat yleisiä. Matkailu on suurta bisnestä, eikä sen toimintaan ole haluttu puuttua.

Sikainfluenssaa on tarkasteltu myös hyvin länsimaisin silmin. Sairastumisista ja kuolemantapauksista on uutisissa kerrottu laveasti. Paljon tätä tautia vakavammat kysymykset ovat jääneet varjoon. Nälkä ja ripuli tappavat kehitysmaissa pieniä lapsia miljoonittain. Etusivuille tästä hädästä kertovat uutiset nousevat harvoin.

Tämän hetken tietojen perusteella näyttää, että sikainfluenssan vaarallisuus ei poikkeaisi juurikaan tavallisen flunssan vaarallisuudesta. Tautiin liittyvät kuume, lihassäryt ja muutenkin huono olo menevät yleensä ohi muutamassa päivässä flunssan hoitoon annetuilla ohjeilla.

Vaikka sikainfluenssa ei osoittautuisikaan kuolemanvaaraa tuottavaksi riskiksi, asiantuntijat kehottavat kansalaisia huolehtimaan erityisen hyvin käsihygieniasta ja yskimään nenäliinaan, joka pitäisi hävittää välittömästi sen jälkeen. Näin jarrutetaan taudin leviämistä.

Työpaikoilla varautuminen epidemian puhkeamiseen on vasta aluillaan. Ohjeistuksia ei ole vielä esimerkiksi työpaikoille, joilla työntekijät joutuvat tekemisiin suurten ihmismäärien kanssa. Kaupat, ravintolat ja julkiset kulkuvälineet ovat tyypillisesti paikkoja, joissa tartunnat leviävät helposti.

Tehokkaat rokotteet sikainfluenssaan vastaan ovat tulossa vasta kuukausien kuluttua. Sitä ennen on syytä suunnitella varotoimet ja ohjeistaa työpaikat epidemian varalta haittojen minimoimiseksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva