Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

16.7.2009 - Kuluttaja tarvitsee tietoa eettisten valintojen tueksi

Kuluttajaan kohdistuu ristiriitaisia odotuksia. Talouskriisin oloissa pidetään suotavana, että kuluttaja pitää yllä kysyntää, jota viennin supistuminen on leikannut. Vastuuta talouskasvun ylläpitämisestä siirretään kuluttajan hartioille. Luonnonvarojen niukkuus ja ilmastonmuutoksen hillitseminen taas luovat paineita rajoittaa kulutusta.

Hankintoja on kuitenkin tehtävä, ja silloin pidetään hyvänä kohdistaa ne ekologisesti oikein suosimalla vaikkapa lähiruokaa kuljetuksista aiheutuvien haittojen minimoimiseksi. Kuitenkin myös tuontituotteita tarvitaan. Niiden valmistusoloista tai valmistajien työoloista tiedetään vähän, jos ollenkaan.

Palvelualojen ammattiliiton PAM:n teettämä tutkimus kuluttajien asenteista osoitti, että valitettavan pieni osuus, alle puolet kuluttajista on kiinnostunut ostohetkellä tuotteen alkuperästä tai olosuhteista, joissa sen valmistajat työskentelevät. Tätä tietoa ei ole tutkimuksen perusteella riittävästi myöskään tuotteen tai palvelun myyjillä.

Kuluttajien valinnoilla on suuri merkitys valmistusta ja valmistusoloja koskevien puutteiden korjaamisessa. Harvoin vaikutukset tulevat hetkessä, mutta jos muutosten suunta on oikea, tuloksiakin saadaan aikaan.

Reilun kaupan kasvu niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa osoittaa, että ihmiset haluavat ostopäätöksillään parantaa itselleen täysin tuntemattomien kanssaihmisten oloja. Aina voidaan kysyä, olisiko tehokkaampia keinoja olemassa, mutta niin kauan kuin ne eri syistä antavat odottaa itseään, on järkevää käyttää toimivaksi osoittautuneita menetelmiä.

Palvelualojen eettiset pelisäännöt auttaisivat tuomaan niin kuluttajille kuin alan työntekijöillekin tietoa tavoista tukea kestävää kehitystä. Tieto tukisi asennemuutosta. Nyt vain yksi kymmenestä kuluttajasta selvittää tuotteen taustat ennen hankintaa.

PAM:n puheenjohtaja Ann Selin on ehdottanut eettisten pelisääntöjen luomista palvelualoille. Toivottavasti työnantajat tarttuvat ajatukseen. Yrityksillä on vastuu riittävän tuoteinformaation tuomisesta kuluttajien ostopäätösten pohjaksi. Ilman tietoa on vaikea tehdä eettisiä valintoja.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva