Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

14.7.2009 - Suomalaisten usko hallitukseen murenee

Työttömyyslukujen kivutessa korkeuksiin kansalaiset odottavat hallitukselta rivakkuutta torjua ongelman syveneminen. Työttömyyden torjunta on noussut kansalaisten odotuksissa (HS 13.7.) kakkossijalle, kun on listattu mielipiteet hallituksen tärkeimmistä tavoitteista vaalikauden lopulle. Ykköspaikalla on hyvinvointipalvelujen turvaaminen.

Samaisen mielipidetutkimuksen perusteella kovinkaan moni suomalainen ei usko, että hallitus onnistuisi keskeisissä tavoitteissaan. Alle kolmannes (29 %) on sitä mieltä, että hallitus voi saavuttaa tavoitteensa. Valtaenemmistö epäilee vankasti hallituksen onnistumista.

Työttömyyden voimakas kasvu heijastuu kansalaismielipiteeseen. Vuosi sitten vastaavassa kyselyssä kahdeksan prosenttia nosti työttömyyden torjunnan hallituksen tärkeimmäksi tehtäväksi. Tuorein kysely tuotti luvuksi 22. Hyvinvointipalvelujen turvaaminen on tärkeintä 29 prosentin mielestä. Köyhyyden ja sosiaalisen eriarvoisuuden vähentäminen oli tärkeintä 19 prosentille vastaajista.

Hallitukseen kohdistuvat epäilyt on helppo ymmärtää. Vanhasen kakkoskabinetti on politiikassaan suosinut hyvätuloisia ja –osaisia. Se on pitänyt tärkeänä veronkevennyksiä hyvinvointipalvelujen kustannuksella. Hallitus väittää kaiken lisäksi veronkevennyksiä elvytykseksi, jolle talouskriisin oloissa olisi tarvetta, mutta johon veroale on tehoton keino. On tapahtunut niin, että veropohjaa on kavennettu samanaikaisesti kun veroilla rahoitettavien hyvinvointipalvelujen kysyntää kasvaa.

Kansalaiset olisivat valmiit maksamaan enemmän veroja palvelujen turvaamiseksi, mutta hallitus ajaa veronkevennyksiä. Ei ihme, jos hallituksen ei uskota onnistuvan tavoitteissaan, koska se toimii toisin kuin kansalaiset haluavat.

Työttömyyden torjunnassa toistuu sama malli. Hallitus leikkaa esimerkiksi toimintamäärärahoja, kun niiden pitäisi päinvastoin kasvaa työllisyyden heikentyessä. Työttömien palvelutarpeet eivät näissä oloissa supistu, vaan ne kasvavat.

Hallituksen uskottavuus kansalaisten silmissä ei ole kovin hääppöinen. Heikosta julkikuvastaan se voi syyttää vain itseään. Jos hallituksen politiikka ei vastaa kansalaisten toiveita, usko siihen menee. Johtopäätösten aika on vajaan parin vuoden kuluttua.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva